Goedkoper bellen binnen Europa

Internationaal bellen wordt veel goedkoper als het aan Europees commissaris Kroes ligt. Dit melden De Volkskrant en Express.be.

Kroes heeft voorstellen gedaan om vanaf juli 2014 de mobiele beller niet langer te laten betalen als hij wordt gebeld in het buitenland.

Telefoonmaatschappijen krijgen een keuze: of ze bieden hun klanten één tarief  voor heel Europa aan, of ze staan toe dat hun klanten een aparte provider kiezen voor roaming zonder een nieuwe simkaart te hoeven kopen. 

Onder roaming vallen de kosten die verbonden zijn aan het gebruiken van telefoondiensten in het buitenland. Ook het versturen van tektsberichten en data met de eigen smartphone valt hieronder. De prijzen voor roaming zijn voor sommige EU-burgers vijf maal zo hoog als de binnenlandse bedragen.

Momenteel zetten de meeste reizigers hun dataroaming uit, omdat zij bang zijn voor hoge kosten. Voor de telecommaatschappijen is roaming echter een belangrijke inkomstenbron. 

Een ander voorstel heeft te maken met een maximum bedrag voor bellen binnen Europa. Dit zal 0,19 cent per minuut worden. Nu betaal je bij veel providers in Nederland 0,29 cent. Op een telefoontje naar Spanje van 15 minuten bespaar je dus zo 1,50 euro.

Kroes verwacht dat de concurrentie groeit en de prijzen kunnen dalen als de plannen worden doorgevoerd. Telecomproviders zijn echter niet blij met de voorstellen. Volgens hen zullen ze miljarden mislopen.

Het Europees Parlement moet de voorstellen nog goedkeuren.

Bron: De Volkskrant / Espress.be