background branding

'Mobiel bellen goedkoper, vast duurder'

telefoon_vast_bellen_780.jpg

De prijzen voor het gebruik van een mobiele telefoon zijn ten opzichte van begin 2010 met meer dan 20 procent gedaald. In dezelfde periode werd telefoneren met een analoge vaste lijn ruim 25 procent duurder.

Dit blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voorheen afronden op minuten

Mobiel bellen werd in 2010 nog flink duurder. In dat jaar werd bij nieuwe abonnementen niet meer per seconde afgerekend. De beltijd werd afgerond naar boven op hele minuten. Langzamerhand is dat teruggedraaid en daalde de prijs weer. Ook de prijs voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon is de laatste jaren in prijs gedaald.

Vaste lijn juist prijsverhogingen

Voor vaste abonnementen veranderde nauwelijks iets in de prijzen tussen 2010 tot halverwege 2012. Daarna werden de prijzen jaarlijks in stappen verhoogd tot het huidige niveau, dat meer dan een kwart hoger ligt dan in 2010. Het statistiekbureau merkte op dat veel mensen in de loop van de tijd zijn overgestapt naar een bundel, waarbij digitale vaste telefonie wordt gecombineerd met internettoegang en vaak ook televisie.' De prijzen voor dergelijke bundels zijn nu 9 procent hoger dan in 2010', aldus het CBS.

Bron: ANP