EU mag vasthouden aan sobere sigarettenpakjes

eu-sigaretten.jpg

De strengere regels voor sigarettenpakjes in de EU gaan niet te ver. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een woensdag gepubliceerd advies, in een zaak die werd aangespannen door diverse grote sigarettenfabrikanten.

Door de nieuwe regels moeten sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen bestaan. Verder moeten ze minstens twintig sigaretten bevatten en moeten ze allemaal dezelfde vorm hebben. Verder wordt de verkoop van mentholsigaretten vanaf 2020 verboden. Volgens tabaksreuzen als Phillip Morris en British American Tobacco zijn de regels in strijd met Europese verdragen en bevorderen ze de zwarte markt.

Het is de sigarettenmakers verder een doorn in het oog dat EU-lidstaten zelf mogen besluiten nog verder te gaan dan de regels uit Brussel voorschrijven. Bijvoorbeeld door sigaretten alleen nog in min of meer blanco verpakkingen te laten verkopen. Zo besloot Frankrijk deze week de regel in te voeren dat sigaretten alleen nog in een neutraal standaardpakje mogen worden verkocht, zonder duidelijk logo.

Bron: ANP