Studie naar blanco sigarettenpakjes

blanco_sigarettenpakje_780.jpg

Logo's op sigarettenpakjes worden in de toekomst mogelijk verboden. De maatregel moet verpakkingen, en dus het roken zelf, minder aantrekkelijk maken. Een studie moet uitwijzen of dit het geval is, zo bevestigt een woordvoerder van de ministeries van Volksgezondheid en Economische zaken naar aanleiding van een bericht in het AD.

Op de pakjes zijn waarschuwende teksten en foto's nu al verplicht. Maar de verpakkingen zijn nog steeds voorzien van de 'aantrekkelijke' merklogo's, kleuren en lettertypen van de fabrikanten.

Plain packaging

Volgens de ministeries is het zogeheten plain packaging een van de opties die worden bekeken. De Tweede Kamer had gevraagd om extra maatregelen tegen aantrekkelijke sigarettenverpakkingen. De plannen moeten voor 1 oktober gereed zijn.

Het idee van blanco pakjes is niet uniek. Australië introduceerde de neutrale pakjes in 2012 en was daarmee het eerste land ter wereld. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk worden de pakjes blanco. De invoering ging gepaard met verzet door de tabaksindustrie.

'Heksenjacht op de roker'

Tweede Kamerlid Erik Ziengs van de VVD ziet weinig in de plannen voor Nederland. Hij is klaar met de heksenjacht op de roker, laat hij weten. Volgens Ziengs zijn andere partijen 'een soort rupsjes-nooit-genoeg die maar willen blijven sleutelen aan de maakbaarheid van de samenleving. Terwijl wij staan voor het recht van volwassen mensen om zelf keuzes te maken.'

Update 13:02: KWF 'verheugd'

KWF Kankerbestrijding is verheugd dat de ministeries nu nadenken over plain packaging, maar benadrukt dat het hier niet zozeer gaat om rokers te laten stoppen. De bedoeling van de maatregel is jongeren niet te laten beginnen met roken. Elke dag raken honderd kinderen verslaafd aan tabak. Jongeren zijn extra gevoelig voor de identiteit en uitstraling van producten.

Bron: ANP