background branding

Europese Commissie verscherpt onderzoek naar Google

google_1407_780.jpg

De Europese Commissie zet het Amerikaanse bedrijf Google verder de duimschroeven aan in haar onderzoek naar Google Shopping en Google's advertentie-praktijken.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zegt donderdag in Brussel 'nieuw bewijs' te hebben dat de internetgigant zijn 'dominante' marktpositie misbruikt. Dat is tegen de EU-regels voor concurrentie.

'Door de praktijken van Google wordt zowel de consument als de concurrentie benadeeld', zei de Deense. In Europa wordt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet gegoogeld.

Niet de meest relevante resultaten

'Het betekent dat consumenten mogelijk niet de voor hen meest relevante resultaten te zien krijgen. Dit gedrag heeft ook de concurrentie van Google's grootste rivalen verzwakt of zelfs gemarginaliseerd', betoogde Vestager. Een twintigtal bedrijven had hierover vorig jaar geklaagd. Zij zijn inmiddels gehoord.

Vestager stuurt nu nieuwe verklaringen van bezwaar naar Google en moederbedrijf Alphabet, en eist opheldering binnen tien weken. 'We zullen natuurlijk met zorg naar Google's argumenten luisteren voor we over verdere stappen beslissen.' Uiteindelijk kan Brussel een boete van 10 procent van de jaaromzet opleggen. Google weerspreekt de beschuldigingen.

Bevooroordeling Google Shopping

De commissie zegt dat Google zijn eigen prijsvergelijker Google Shopping bevoordeelt boven de concurrentie. Daarnaast klagen ondernemingen over problemen met advertenties op de websites van derde partijen (zoals winkels, maar ook telecombedrijven of kranten) via het Google-platform AdSense for Search.

Google haalt het merendeel van zijn inkomsten uit advertenties op zijn eigen sites, zoals de zoekmachine Google en videodienst YouTube.

Meer onderzoek

Vestager zei na de zomer bovendien antwoord van Google te verwachten op een ander onderzoek van de commissie, naar oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Volgens de commissie verplicht Google fabrikanten en operatoren ertoe apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, waaronder Google Search, Google Play of Google Chrome.

Bron: ANP