Even je vliegtuigstand uit tijdens je vlucht? Dat kan je 60 euro kosten

Roaming Vliegtuig

Je zit ontspannen in het vliegtuig als je op het entertainmentscherm op de stoel voor je ziet: ‘Wifi aan boord beschikbaar’. Even je telefoon uit de vliegtuigstand halen om te kijken hoe dat werkt, lijkt een onschuldige handeling. Maar na de landing bestaat de kans op een onaangename verrassing: een sms van je telefoonprovider met de boodschap dat je buiten je bundel bent gegaan. Kosten: tot wel 60 euro. Hoe kan dat?

Steeds vaker wifi aan boord

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden wifi aan via satellietverbindingen. Superhandig natuurlijk, maar het kan je triggeren om de vliegtuigstand op je telefoon uit te schakelen. 

Niet alleen zou dat, volgens de airlines, storingen in de cockpit kunnen veroorzaken; je neemt op dat moment ook een flink financieel risico: “Wanneer een toestel uit de vliegtuigstand wordt gehaald, gaat het namelijk automatisch op zoek naar beschikbare netwerken”, zegt Nina Ribberink van Vodafone tegen Radar.

Ongemerkt verbinding met satellietnetwerk

Hoog in de lucht – en trouwens ook ver op zee – zijn er natuurlijk geen gewone netwerken. Ribberink: “In dat geval kan het gebeuren dat je telefoon ongemerkt verbinding maakt met een satellietnetwerk. Voor een verbinding via zo’n netwerk gelden fors hogere tarieven dan die van gewone netwerken binnen de EU. En deze kosten vallen buiten de bundel.”

Hoge kosten, zelfs zonder actief gebruik

De tarieven voor satellietverbindingen zijn inderdaad niet mis; bedragen van 8 euro per MB of meer zijn geen uitzondering. De kosten kunnen snel oplopen, omdat smartphones regelmatig automatisch data synchroniseren, zoals e-mails, foto’s of app-updates. Zelfs zonder actief gebruik kan je toestel daardoor ongemerkt flinke kosten veroorzaken.

Waarschuwing komt vaak vertraagd binnen

Volgens Vodafone zijn lang niet alle telefoongebruikers zich bewust van de genoemde risico’s. Daarom stuurt de provider automatisch een waarschuwings-sms zodra een toestel verbinding maakt met een netwerk in de lucht of op zee. Toch gaat het nog regelmatig mis met die melding – en dan ben je financieel de klos. 

Wat gaat er mis? “Omdat bij satellietverbindingen soms vertraging zit in het doorgeven van verbruik, kunnen de kosten al oplopen voordat dat zichtbaar is in onze systemen”, legt Ribberink uit. “Wij adviseren onze klanten om, zodra ze aan boord gaan, hun toestel in vliegtuigstand te zetten. Op die manier wordt ook dataroaming uitgeschakeld.” 

“Wil je toch wifi gebruiken, dan kun je dat beter handmatig aanzetten terwijl het toestel gewoon in vliegtuigstand blijft. Zo voorkom je onverwachte kosten.”

Roaming in de EU: hoe zit het ook alweer?

Binnen de EU betaal je sinds 2017 geen extra roamingkosten meer voor bellen, sms’en en internetten, zolang je binnen je bundel blijft. Dit geldt ook voor IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Wel oppassen in grensgebieden: je telefoon kiest automatisch het sterkste signaal – en dat kan net over de grens zijn, buiten de EU. In dat geval betaal je alsnog roamingkosten.

Limiet van 60,50 euro

Om onverwacht hoge kosten bij datagebruik buiten je bundel binnen de perken te houden, geldt er standaard een limiet van 60,50 euro aan ‘buitenbundelkosten’. Zodra je 80 procent van deze limiet bereikt, stuurt je provider een sms-waarschuwing. Bij 100 procent volgt opnieuw een melding.

Ribberink: “Dat bedrag van 60,50 euro is een veiligheidslimiet die we als telecomaanbieders niet mogen overschrijden voor dataroaming buiten de EU-netwerken – zonder toestemming van de klant. Ook als de klant meer gebruikt, worden deze kosten niet doorberekend. Behalve als de klant zelf heeft aangegeven die limiet te willen verhogen.”

Pas op met telefoon in (ruim)bagage

Ook als je je telefoon in de (ruim)bagage hebt gestopt, kan hij ongemerkt verbinding maken met een satellietnetwerk. Zorg dus dat dataroaming en mobiele data vooraf zijn uitgeschakeld, of zet het toestel uit vóórdat je het in je koffer stopt.

Kun je je geld terugkrijgen?

Als er onverhoopt extra kosten zijn gemaakt voor mobiel datagebruik boven de 60,50 euro en deze ten onrechte aan de klant zijn doorbelast, is de provider verplicht dat bedrag terug te storten.

Officiële wifi van de luchtvaartmaatschappij

Wil je onderweg online zijn? Gebruik dan alleen de officiële wifi van de luchtvaartmaatschappij. Zet dus alleen je wifi aan, maar niet de mobiele data, die laat je uitstaan door de telefoon wel in vliegtuigstand te laten. 

Wifi van de vliegtuigmaatschappij kost meestal maar een paar euro en voorkomt dat je ongemerkt tientallen euro’s kwijt bent aan onzichtbare dataverbindingen.

Meer over