Kleding in je kussen om geld te sparen op vliegreis: werkt het echt?

Slapeninvliegtuig.jpg

Met een beetje creatief inpakken kun je tientallen euro’s per vliegreis besparen. Op TikTok en Instagram maken reizigers gebruik van kussens. Die mag je immers vaak gratis meenemen in het vliegtuig. De mensen legen hun kussens en vullen die vervolgens met kleren. Ze komen allemaal door de douane en kunnen zonder problemen in het vliegtuig stappen.

Is deze tactiek een sterk staaltje innovatie en kun jij dit ook doen? Of wordt hier ondertussen op gecontroleerd? Radar zoekt het voor je uit.

Verschillende antwoorden

We belden met de klantenservice van vier grote luchtvaartmaatschappijen, om tot een antwoord te komen dat vergelijkbaar is met wat jij als consument zou krijgen. Eerst controleerden we of je gratis een kussen mee mag nemen, vervolgens stelden we de vraag of je dat kussen vol met kleding mag stoppen. De resultaten verschilden enigszins.

KLM ziet geen reden om te controleren

Of je bij de KLM gratis een hoofdkussen mee mag nemen, is enigszins de vraag. In een Facebook-bericht uit 2015 staat van niet. Bij navraag meldt de klantenservice van het bedrijf dat je een hoofdkussen wel gratis mee mag nemen in het vliegtuig, naast de andere handbagage. Het kussen moet dan enigszins een normaal formaat hebben.

Vanwege de onduidelijkheid heeft Radar gebeld met een woordvoerder van de KLM. Daaruit kwam de volgende reactie: 'Een kussentje meenemen in de cabine kan op zich best, maar soms zijn de kussens zo groot dat ze bijvoorbeeld niet onder de stoel kunnen worden opgeborgen. Dat is niet wenselijk.'

Wat er in het kussen zit, maakt dan weinig uit. Er wordt volgens de klantenservice namelijk niet gecontroleerd op de inhoud van het kussen.

Enkel bij de douane wordt er mogelijk gecontroleerd. Wanneer er geen metaal in je kussen zit, zal dit waarschijnlijk niet gebeuren (let dus op met knopen van broeken). De douane is verder niet gelinkt aan een vliegmaatschappij en heeft er geen belang bij om de kleding alsnog uit het kussen te halen. Als het kussen niet te groot is, is er voor het KLM-personeel vervolgens eigenlijk geen reden om dat kussen te controleren.

EasyJet heeft geen vaste regeling

De situatie is vergelijkbaar bij easyJet, al is de prijsvechter toch iets strenger. De klantenservice moest even navragen of een kussen gratis mee mag in het vliegtuig, maar daarna kwam het bericht dat een hoofdkussen gratis mee mag bovenop je andere handbagage.

EasyJet controleert in principe niet op bagage in het kussen. Als je pech hebt, kan het alleen toch gebeuren. Dan loop je de kans dat je de extra kleding niet mee krijgt, zo stelt de klantenservice. Er is geen vaste regeling voor kussens met kleding bij easyJet. Het is dus afhankelijk van het luchthavenpersoneel dat je voor je hebt of ze je kussen willen controleren of niet.

TUI laat kleine kussentjes door

Ook bij TUI kun je gratis een kussen meenemen, al zijn daar wel maximale afmetingen voor. Een kussen van 20x15 centimeter mag gratis mee met de bagage. Dat soort kussentjes worden, volgens de klantenservice, vaak op de andere bagage gelegd. 

Volgens de medewerker wordt er niet gecontroleerd op de inhoud van het kussen. Als de afmetingen binnen de grenzen blijven, maakt het voor de vliegmaatschappij namelijk niet veel uit wat er in het kussen zit.

Transavia controleert accessoire niet

Tot slot: Transavia. Bij deze vliegmaatschappij mag je standaard een accessoire meenemen bovenop je handbagage-item. Dit kan een handtas, een laptoptas of een cameratas zijn. Maar ook een kussen is toegestaan. Als het accessoire maar binnen de toegestane afmetingen van 40x30x20 centimeter blijft.

Het kussen kan dus niet mee bovenop zo’n accessoire. Wanneer het echter binnen de afmetingen blijft, mag je volgens de klantenservice ermee doen wat je wilt. Je kunt het dus volledig vullen met kleren, zonder problemen.

Hou het simpel

Omdat er geen vaste regelingen zijn wat betreft dit onderwerp, ben je met deze truc heel erg afhankelijk van wie je voor je hebt op de luchthaven. Bij KLM, Tui en Transavia krijg je er waarschijnlijk geen problemen mee, maar risicobeperking kan geen kwaad. 

Doe dus niet je meest waardevolle kledingstukken in je kussen, maar vervoer die op een andere manier. In je koffer of rugzak, bijvoorbeeld. Zorg daarnaast nogmaals dat er geen metaal in de kledingstukken zit die je in je kussen stopt, zodat het zonder problemen door de douane komt.

Noot van de redactie: dit uitproberen is op eigen risico. Wij zijn niet aansprakelijk als het misgaat.

Bekijk op Instagram

Bronnen: KLM, easyJet, Transavia, Tui, dontbemike (TikTok), businessinsider