background branding

Explosieve opleving horeca leidt mogelijk tot 'overkill'

horeca-groei-overkill-anp-780.jpg

De afgelopen tien jaar is het aantal horecazaken explosief toegenomen. In de zeventien grootste steden steeg het het aantal cafés en restaurants met gemiddeld 21 procent, meldt het AD. De voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) spreekt van 'wildgroei' en mogelijke 'overkill'

'Vooral in de binnensteden is sprake van wildgroei. De afgelopen tien jaar zijn er in ons land ruim vijfduizend lunchrooms, eetcafés, restaurants, hotels en fastfoodzaken bijgekomen. Dat komt onder meer doordat gemeenten leegstaande winkelpanden vaak direct vullen met horeca', zegt KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Rotterdam voert de lijst aan van steden met de grootste toename van horecapanden in het centrum. In tien jaar tijd kwamen er honderden zaken bij.

Overkill

In sommige binnensteden zitten tegenwoordig zelfs zo veel horecazaken, dat er sprake is van 'overkill', betooft Willemsen in dezelfde krant.

De overdaad aan nieuwe cafés, restaurants, lunchrooms, hotels en fastfoodzaken leidt volgens hem 'niet tot sterkere, maar juist tot zwakkere steden', omdat de totale omzet door meer ondernemers moet worden verdeeld. 'Het is dan ook wachten op de volgende economische tegenwind om de gaten in de winkelstraat weer te zien ontstaan', zegt Willemsen. 'Ook in deze tijden van economische voorspoed' ziet hij ondernemers die worden weggeconcurreerd.

Grootste toename in centrum Rotterdam

Op dit moment staan in heel Nederland 43.000 horecazaken geregistreerd, ruim 5000 meer dan tien jaar geleden, heeft KHN becijferd. In het centrum van Rotterdam is de grootste toename te zien. Volgens de KHN-voorzitter is er nog wel ruimte voor groei, maar moet er goed worden nagedacht over plekken waar dat kan.

Bron: ANP MediaWatch / AD

Meer over