background branding

Extra kosten Netflix en niet iedereen meer Whatsapp: dit verandert er online in 2023

178054010_l.jpg

Naast de helmplicht en het verdwijnen van de jubelton zijn er ook veranderingen op online gebied. Zo komen er extra kosten bij kijken als je je Netflix-account deelt en werkt Whatsapp niet meer op alle telefoons. Radar zet de grootste veranderingen voor je op een rij.

Toezichthouder voor algoritmes

Vanaf begin dit jaar gaat de Autoriteit Persoonsgegevens toezicht houden op algoritmes. Algoritmes worden door verschillende bedrijven gebruikt zoals Google en Instagram, maar ook jij gebruikt ze. Over het algemeen wordt dit gebruikt om bepaalde beslissingen te kunnen nemen, het zijn als ware complexe computerberekeningen.

De taak van de Autoriteit Persoonsgegevens is om in de gaten houden of algoritmes op een transparante manier werken, denk aan het verwerken van persoonsgegevens. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van discriminatie of  willekeur.

Reclames bij Disney+ en Netflix

Dit jaar komt Disney+ met een nieuw abonnement: Disney+ Basic. Dit abonnement zal acht euro gaan kosten (dit is de prijs van het huidige normale abonnement) en er zijn maximaal vier minuten aan reclames per uur te zien. Wil je geen reclames tussendoor zien? Dan is het mogelijk om voor Disney+ Premium te kiezen voor elf euro per maand. 

Ook Netflix heeft aangegeven om een nieuw abonnement te lanceren met reclames. 

Whatsapp niet meer te gebruiken op alle telefoons

Whatsapp werkt sinds 1 januari niet meer op bepaalde toestellen. Dit geldt voor verschillende Iphone en Android modellen, maar ook voor Huawei, LG en Sony. Lees hier of je mobiel er tussen staat. 

Online inchecken met je ov

Het is al in een aantal steden beschikbaar in Nederland, maar in 2023 wil OVpay het in- en uitchecken via je telefoon (of bankpas) mogelijk maken voor iedereen. Dit geldt voor de bus, trein, tram en metro.

Wet om macht techbedrijven in te perken

Aankomende zomer gaat er een wet in die de macht van grote techbedrijven moet inperken. Deze wet geldt straks in de Europese Unie. De nieuwe wet (Digital Markets Act, ook wel DMA genoemd) moet er voor zorgen dat de privacy van gebruikers beter beschermd wordt. Daarnaast kunnen gebruikers van verschillende chatdiensten met elkaar praten. De DMA geldt voor onlineplatforms met minimaal 5 miljoen maandelijks actieve gebruikers in Europa en een beurswaarde van minstens 75 miljard euro.  

Bedrijven zoals Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft gaan met deze wet te maken krijgen. Als de regels niet worden nageleefd, is er kans op een boete van maximaal tien procent van de wereldwijde omzet.  

Extra kosten voor delen Netflix account

Vanaf dit jaar moeten Netflix-gebruikers extra betalen als hun account gedeeld wordt buiten het huishouden. Voor ongeveer drie of vier euro per maand kan het account legaal gedeeld worden. Voor het legaal delen maakt Netflix een nieuw subaccount aan: een account voor iemand buiten het huishouden. 


Bron: NU.nl/OVpay