background branding

Helmplicht voor snorscooters: zo kies je de juiste helm

helmplicht_Nederland_2022.jpg

Op 1 januari gaat er een nieuwe wetgeving in: dan geldt er in Nederland een helmplicht voor snorscooters. Dit zijn scooters die op de meeste fietspaden mogen rijden en een blauw kenteken hebben (25km/h). Eerder gold er al een helmplicht voor bromscooters (geel kenteken en 45 km/h).

Heb je wel een snorfiets, maar nog geen helm? Of heb je een nieuwe nodig? Dan deelt Radar een aantal belangrijke elementen waar je op moet letten.

Zorg dat de helm voldoet aan de regels

Om veilig - en ook legaal - de weg op te gaan, is het belangrijk een helm te kiezen die voldoet aan de juiste regels. Helmen met het keurmerk ECE 22.05, voldoen aan de Europese veiligheidsnorm en wetgeving en hiermee kun je dus ook in Nederland veilig de weg op. 

Kies een helm die lekker zit

Een helm moet in eerste instantie natuurlijk lekker zitten. Toch zijn er een aantal andere kenmerken waar je ook op moet letten. Zorg bijvoorbeeld dat de helm goed aansluit op het hoofd, zodat deze niet zal schudden of afvallen, een beetje strak in het begin is niet erg. Ook moet de helm voldoende ventilatie hebben, zodat je hoofd koel blijft tijdens het rijden.

Hoewel er online vaak scherpe aanbiedingen zijn, valt het aan te raden om een helm te kopen in een winkel waar je deze echt kunt passen. Elke helm zit namelijk nét anders en het is belangrijk om zeker te zijn dat de helm een juiste fit is met jouw hoofd.

Zorg dat jij en je helm zichtbaar zijn

Wil je zeker weten dat je ook in het donker goed zichtbaar bent? Kies dan een helm met reflecterende elementen. Wel zo veilig en bovendien geeft het de helm een flitsend imago!

Koop geen tweedehands helmen

Hoewel het qua prijs verleidelijk kan zijn een tweedehands scooterhelm te kopen, wordt dit ten zeerste afgeraden. De meeste helmen verliezen een groot deel van hun werking wanneer ze op de grond vallen en bij tweedehands helmen is de gebruikersgeschiedenis niet goed na te gaan.