background branding

Facebook krijgt boete van 110 miljoen voor misleiding

facebook-boete-misleiding18052017.jpg

Facebook moet een boete van 110 miljoen euro betalen omdat het misleidende informatie heeft verstrekt rond de overname van de populaire chatdienst WhatsApp in 2014. Dat heeft de Europese Commissie donderdag laten weten.

Toen Facebook toestemming vroeg voor de overname van WhatsApp, liet het de toezichthouder weten dat de gebruikersgegevens van de twee diensten niet automatisch aan elkaar gekoppeld zouden worden. In augustus vorig jaar voerde het bedrijf een wijziging van de algemene voorwaarden door die dat toch mogelijk maakt.

De Europese Commissie maakte in december al haar bezwaren tegen de gang van zaken kenbaar aan Facebook. Onderzoek heeft uitgewezen dat de technische mogelijkheid om de accountgegevens van Facebook en WhatsApp te koppelen ook in 2014 al bestond, en dat medewerkers van Facebook daarvan op de hoogte waren.

'Boete is afschrikwekkend'

'Het besluit van vandaag geeft een helder signaal af aan bedrijven dat zij moeten voldoen aan alle aspecten van de fusieregels van de EU, ook de verplichting om juiste informatie te verstrekken', aldus mededingingscommissaris Margrethe Vestager. De boete die Facebook moet betalen is volgens haar 'proportioneel en afschrikwekkend'.

Vragen mogelijk verkeerd begrepen

Facebook liet weten niet met opzet verkeerde informatie te hebben verstrekt. 'Wij hebben te goeder trouw gehandeld vanaf ons allereerste contact met de Commissie en steeds geprobeerd de juiste gegevens te verstrekken', aldus een woordvoerder. Het ging mis doordat het bedrijf vragen van de toezichthouder over de koppeling van profielgegevens verkeerd had begrepen.

Boete minder door toegeven eigen fout

Mede omdat Facebook zijn fout eerlijk heeft toegegeven en goed meewerkte aan het onderzoek, is Brussel niet voor het maximale boetebedrag gegaan. Dat had kunnen oplopen tot 1 procent van de totale omzet, wat in het geval van Facebook zou zijn neergekomen op een slordige 270 miljoen euro.

De Europese Commissie liet verder weten dat de misleiding door Facebook geen gevolgen heeft voor het positieve eindoordeel over de overname van WhatsApp. Daarmee was een bedrag van 16 miljard dollar gemoeid.

Bron: ANP