Factuur van een opzegwebsite? Dit moet je weten over Termination Experts

Een abonnement opzeggen lijkt eenvoudig, maar is vaak een frustrerende zoektocht. Geen wonder dat er steeds meer online ‘opzegdiensten’ zijn, zoals Termination Experts. Tientallen mensen meldden zich bij Radar nadat ze onverwacht een rekening ontvingen.
Gratis opzegbrief of betaalde dienst?
Veel mensen beginnen op Google als ze een abonnement stop willen zetten, bijvoorbeeld Videoland. Dan Google je de naam van de dienst, met ‘stopzetten’. Vervolgens verschijnen bij haast elke zoekopdracht websites bovenaan die voor jou het opzeggen regelen. Zo ook Termination Experts.
Op hun website kun je je gegevens invullen en wordt er een opzegbrief gegenereerd, gericht aan de dienst die jij wilt opzeggen. De brief zelf is gratis en kun je gewoon kopiëren om zelf naar het juiste post- of e-mailadres te sturen. Alleen wie ervoor kiest om alles in te vullen, de brief via Termination Experts te laten printen, frankeren en verzenden, betaalt daarvoor 32 euro.
Veel mensen realiseren zich dat niet, tot er ineens een factuur op de mat valt. Wie deze kosten negeert krijgt vervolgens herinneringen, met meer kosten. In sommige gevallen spreken consumenten van misleiding, omdat zij niet wisten waar zij mee akkoord gingen.
Wat zegt de wet?
Radar stelde vragen aan Martijn Witvliet, advocaat bij het ECC (Europees Consumenten Centrum), om juridisch licht op deze situatie te schijnen:
Mag Termination Experts €32 vragen voor deze dienst?
Ja, dat mag, zolang daar maar helder over wordt gecommuniceerd.
Witvliet: “Gebruik maken van de dienst kost 32 euro, en daar moet Termination Experts duidelijk en ondubbelzinnig over communiceren.”
Gebeurt dat ook duidelijk genoeg?
Twijfelachtig, zegt Witvliet: “De knop bevat wel de tekst ‘betaalverplichting’, dat is al een stap vooruit. Maar of de bestelknop duidelijk genoeg is, betwijfel ik. De aandacht wordt vooral gevestigd op ‘opzeggen’ en niet op de betaling van 32 euro.”
Wettelijke bedenktijd
Volgens Termination Experts vervalt het recht op 14 dagen bedenktijd zodra je het formulier invult, omdat je er dan zelf mee akkoord gaat. Maar dat is juridisch niet houdbaar, zegt Witvliet: “De bedenktijd is pas voorbij zodra de brief ook daadwerkelijk is samengesteld én verzonden.”
Het is volgens hem voor consumenten nauwelijks te controleren of de dienst al is uitgevoerd. “Is dat op het moment dat de brief hun kantoor verlaat, of pas als hij op de post gaat? In theorie kan dat binnen vijf minuten, maar dat kan dus per klant verschillen. En dat maakt het extra ingewikkeld,” aldus Witvliet.
Ook zijn de algemene voorwaarden niet duidelijk genoeg en mist volgens hem een extra bevestiging, zoals een heldere ‘ik zie af van mijn bedenktijd’-checkbox. Maar zelfs dat zou niet voldoende zijn. “De manier waarop de overeenkomst tot stand komt, klopt op meerdere punten niet. Daardoor ontstaat er voldoende juridische grond om de overeenkomst aan te tasten.”
Radar heeft Termination Experts benaderd met deze kwesties en gevraagd om reactie, maar hier is geen antwoord op gekomen.
Zo zeg jij je abonnement op
Was je niet goed geïnformeerd? Dan kun je je beroepen op misleiding en de overeenkomst vernietigen, ook als je al betaald hebt. Gebruik daarvoor de voorbeeldbrief van ConsuWijzer.
Ook na de bedenktijd kun je soms van de dienst af
Ook de ACM benadrukt dat er ‘uitdrukkelijk’ toestemming moet worden gegeven om bedenktijd op te zeggen. Woordvoerder Saskia Bierling: “Opzegdiensten laten je soms afstand doen van die bedenktijd, omdat ze snel voor je aan de slag gaan. Dat mag alleen als je daar vooraf uitdrukkelijk toestemming voor hebt gegeven.”
Zelfs als de bedenktijd voorbij is, zijn er mogelijkheden. Bierling: “Ben je misleid, bijvoorbeeld doordat de opzegdienst onduidelijke of onjuiste informatie gaf? Dan kun je van de overeenkomst af en je geld terugvragen, ook als de bedenktijd voorbij is.”
Bewijsdrang ligt bij de website
Het argument van Martijn Witvliet is dat het niet duidelijk genoeg is dat je toestemming geeft om je bedenktijd te laten vervallen. Met de brief hierboven kun je het bedrijf daarop aanschrijven. Als ze je nog geen gelijk geven, is de andere optie naar de rechter stappen, al gebeurt dat volgens Witvliet zelden.
“Het gaat om het vinden van argumenten waarmee je als consument positie kunt nemen, zoals de onduidelijkheid van de bestelknop. Het gaat uiteindelijk om wat de rechter beoordeelt, alleen komen die meestal niet voor de rechter.”
Witvliet vult aan: “Als consument hoef je dan niet aan te tonen dat je bent misleid. Het is aan Termination Experts om te bewijzen dat de informatie wél duidelijk genoeg was en correct werd gepresenteerd.”
Heb je onverwachts een rekening ontvangen van een opzegdienst en voel je je misleid? Dan zijn er manieren om daartegen in verweer te komen. Zie de voorbeeldbrief hierboven of neem contact op met ConsuWijzer of het Juridisch Loket voor hulp.