FDA waarschuwt: 'Alle borstimplantaten kunnen lymfeklierkanker veroorzaken'

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) pleit voor meer bewustzijn over de relatie tussen een bepaalde vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) en borstimplantaten. Volgens rapporten die het FDA heeft ontvangen hebben patiënten met borstimplantaten een vergroot risico op het ontwikkelen van BIA-ALCL.

Eerder was al bekend dat getextureerde borstprothesen een groter risico geven op een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. Nu blijkt dat er ook vrouwen zijn met 'gladde implantaten' bij wie de ziekte is ontwikkeld.

Ook risico bij implantaten met zoutoplossing

Getextureerde borstimplantaten zijn implantaten met een soort ribbelvorm. Die ribbel is bedacht om te voorkomen dat het implantaat kan gaan schuiven.

In december 2018 werd bekend dat het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan de Europese verkoop van getextureerde borstimplantaten, die ook in Nederland zijn verkocht, heeft gestaakt. Bestaande voorraden in Europa worden momenteel teruggeroepen.

Lees ook: Borstimplantaten van Allergan van de markt gehaald

Verkapseling rondom implantaat

Nu blijkt ook dat gladde borstimplantaten, gemaakt van bijvoorbeeld siliconen of een fysiologische zoutoplossing, het risico op BIA-ALCL kunnen vergroten. Implantaten met zo'n zoutoplossing werden eerder als redelijk veilig beschouwd. Uit de gevallen die bekend zijn, blijkt dat BIA-ALCL een kankervorm is die ontstaat door een verkapseling rondom het implantaat.

De cijfers over hoe vaak de kanker bij implantaatdragers voorkomt verschillen: van 1 op de 3817 patienten tot 1 op de 30.000. Volgens een schatting van de FDA worden er elk jaar 1,5 miljoen borstimplantaten geplaatst. De FDA roept zorgprofessionals op het te melden als er bij hen zieke patiënten bekend zijn.

Symptomen BIA-ALCL

Heb je een borstimplantaat, en krijg je pijn, bulten, zwellingen of asymmetrische borsten? Meld je dan bij je arts. De klachten kunnen worden veroorzaakt door een ophoping van vocht rond het implantaat.

Heb je binnenkort een gesprek met je arts over een implantaat? Gebruik dan deze checklist

Als je BIA-ALCL hebt, dan wordt je implantaat, en de verkapseling eromheen, verwijderd. Sommige patiënten krijgen ook chemotherapie of bestraling.

Preventief laten verwijderen: wie betaalt?

Kun je een vergoeding krijgen als je preventief je borstimplantaat wil laten verwijderen? Radar heeft Zorgverzekeraars Nederland het het Zorginstituut Nederland gevraagd hoe dat zit. Zorgverzekeraars Nederland laat weten dat het Zorginstituut ernaar gaat kijken.

Zorginstituut Nederland zegt in een reactie: 'Vrouwen die zich zorgen maken kunnen zich altijd melden bij hun arts. De arts zal vervolgens de zorgen en/of klachten van de vrouwen onderzoeken, en eventueel verder actie ondernemen. Daarbij wordt een afweging gemaakt tussen de risico’s van het implantaat en de risico’s van een operatie. Alleen zorg die medisch noodzakelijk is wordt vergoed. Als er sprake is van medische noodzaak zal er in principe gekozen worden voor verwijdering van de borstimplantaten.'

Lees de reacties:

Radar en de Implant Files

Op initiatief van Radar en dagblad Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen.

Uit dat onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen.

Naar aanleiding van de Implant Files kondigde minister Bruno Bruins maatregelen aan om de veiligheid van implantaten te vergroten. Bruins wil dat artsen beter geïnformeerd worden over de voor- en nadelen van implantaten. Hij pleit bovendien voor een gesprek over de risico's tussen patiënt en arts en wil stimuleren dat er meldingen worden gedaan over problemen met implantaten.

Forumreacties

8
  • Door Radar

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) pleit voor meer bewustzijn over de relatie tussen een bepaalde vorm van lymfeklierkanker (BIA-ALCL) en borstimplantaten. Volgens rapporten die het FDA heeft ontvangen hebben patiënten met borstimplantaten een vergroot risico op het ontwikkelen van BIA-ALCL. Eerder was al bekend dat getextureerde borstprothesen een groter risico geven op een bepaalde vorm van lymfeklierkanker. Nu blijkt dat er ook vrouwen zijn met 'gladde implantaten' bij wie de ziekte is ontwikkeld. Wat moet je weten? Vanavond in Radar. Op initiatief van Radar en dagblad Trouw hebben meer dan 250 journalisten uit 36 landen onderzoek gedaan naar medische implantaten en hulpmiddelen. Uit dat onderzoek blijkt dat de controle op medische hulpmiddelen en implantaten is wereldwijd zo gebrekkig dat ernstige bijwerkingen lang onopgemerkt blijven en levens in gevaar komen. Meer info: https://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/item/fda-waarschuwt-alle-borstimplantaten-kunnen-lymfeklierkanker-veroorzaken/

  • Door rvjapio

Heel erg voor de mensen die met die dingen rondlopen. Tegelijkertijd kan ik de redenatie niet volgen dat degenen die ze willen verwijderen dat dan maar door de overheid vergoed moeten krijgen.

  • Door Peterrdam

Ik kan me voorstellen dat verwijdering van implantaten, die b.v. geplaatst zijn als gevolg van reconstructie na borstkanker, vergoed worden. Aan de andere kant zijn er ook vele implantaten geplaatst, omdat men zo nodig grotere borsten wilde hebben. Moet de samenleving hier dan ook maar voor opdraaien?