Feestje in de zomer? Zo zorg je voor een dakterras op jouw woning

Dakterrasmei2022update.png

De zon schijnt de laatste tijd vaker wél dan niet en dus is het weer tijd je dakterras even goed te boenen. Maar heb jij (nog) geen dakterras en wil je er wel een? Dan is dit het stappenplan dat je moet volgen. Want nee, je kunt niet zomaar beginnen met bouwen…

Natuurlijk is het allerbelangrijkst om te controleren of jouw dak wel sterk en groot genoeg is voor een buitenterras. Dit kun je laten indexeren door een architectenbureau. Mocht jouw dak in aanmerking komen, dan kun je daarna de volgende stappen volgen. 

Toestemming van VVE

Stel je woont in een gebouw met meerdere eigenaren, dan is er voor de verbouwing toestemming nodig van de Vereniging Van Eigenaren (VVE). In veel gevallen moet een meerderheid plus één in dit geval akkoord gaan met jouw voorstel. Wil je een dakterras op een gezamenlijk dak maken, dan moet vaak 80% van de eigenaren instemmen. Mocht het worden afgewezen en ben je het daar mee oneens? Dan moet je binnen vier weken naar de rechter en hopen dat de uitspraak daarna wel jouw kant opvalt.

Overleg met de buren

In principe is de privacy van de buren redelijk gewaarborgd: de grens van jouw dakterras moet zich twee meter van de erfgrens met de buren bevinden. Toch kan het voordelig zijn om het plan met ze te bespreken. Met toestemming van de buren mag de grens namelijk worden verkleind, waardoor overleg niet alleen goed is voor de onderlinge band, maar je ook een groter dakterras kan opleveren. Daarnaast is het mogelijk om binnen twee meter van de buren een dakterras te maken, als het geen uitzicht geeft op de grond van jouw buren, bijvoorbeeld door een hoge schutting of matglas. 

Vergunning aanvragen

Heb je deze twee dingen geregeld? Dan heb je misschien een omgevingsvergunning nodig van de gemeente. Het ligt aan het bestemmingsplan wat toegestaan is. De gemeente stelt een aantal voorwaarden, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Per gemeente is dit verschillend en daarom is hier van tevoren geen algemene uitspraak over te doen.

Hoe gaat een vergunningsaanvraag?

Om bij de gemeente de aanvraag te voldoen is ook een plan nodig dat wordt ondersteund door een bouwtekening. Deze moet voldoen aan allerlei normen en regels, waardoor het handig kan zijn dit uit te besteden aan een professional. Een onderdeel van de tekeningen zijn constructieberekeningen, waar bijvoorbeeld wordt gekeken naar de dikte van balken.

Budget en voorkeuren

De kosten van een dakterras lopen al snel op in de duizenden euro’s. Daarom is het goed om van te voren na te denken over wat je wel en niet wil, zowel qua luxe als qua materiaalgebruik. Natuurlijk moet het ook binnen het budget passen. Goed om mee te nemen: als je eigenaar bent van de woning zal de waarde ook toenemen door het dakterras. 

Bron: Architect Direct