Fietsenfabrikant VanMoof failliet: dit betekent het voor jou

VanMoof.jpg

De Amsterdamse fietsenfabrikant VanMoof is failliet verklaard. Het bedrijf verkeerde al een tijdje in zwaar weer. Eerder werd al uitstel van betaling aangevraagd, een verkoopstop aangekondigd en winkels gesloten. Wat betekent dit voor jou? Radar beantwoordt vijf praktische vragen. 

Wat als je een VanMoof hebt besteld?

Er worden geen nieuwe fietsen meer geleverd, meldt VanMoof op de website. Ook niet als je er al voor betaald hebt. Dat geldt ook voor bestelde accessoires en onderdelen. Betaald of niet, ze worden niet meer geleverd. 

Je kunt bij de curator van VanMoof aanvragen of je bestelling toch nog nagekomen kan worden. Zo niet, dan kun je de koop ontbinden en je het geld terugvragen bij de curator. 

Hoe groot is de kans dat je jouw geld terugkrijgt?

Of je in dat geval je geld terugkrijgt is nog maar de vraag. In de rij schuldeisers zijn namelijk eerst de Belastingdienst en de banken aan de beurt. Pas als alle andere schuldeisers hun geld hebben gekregen, wordt jouw claim behandeld. En gezien de enorme schuld van het bedrijf, is het nog maar de vraag of er dan nog geld over is om jou terug te betalen. 

Kun je jouw kapotte fiets nog laten repareren?

De fietsenfabrikant laat weten dat het niet mogelijk is om een reparatie-afspraak in te plannen bij VanMoof winkels. En de fietsen hebben heel specifieke onderdelen die je niet zomaar bij elke fietsenmaker kunt krijgen. Sinds een paar weken is het wel mogelijk om je tweewieler te laten repareren bij KwikFit. Al kampen zij ook met voorraadtekorten. 

Je kunt bij KwikFit nog terecht voor algemene reparaties zoals het laten vervangen van je remmen of banden. Maar specifieke reparaties zoals het vervangen van je accu, zijn ook bij KwikFit niet meer mogelijk. 

Krijg je je kapotte fiets nog wel terug?

Staat jouw fiets voor een reparatie bij VanMoof? Dan kun je deze volgens de fabrikant gewoon terugkrijgen. De fiets is en blijft van jou en daarom kun je hem gewoon ophalen. Daar moet je waarschijnlijk wel even op wachten. VanMoof laat weten dat de curatoren een ophaalplan aan het opstellen zijn. Zodra dat is afgerond, wordt er contact met je opgenomen. Je moet er alleen niet van uitgaan dat je fiets dan ook gerepareerd is. 

Wat gebeurt er met je garantie?

Op een VanMoof heb je in principe twee jaar garantie, maar daar hoef je niet meer op te rekenen nu het bedrijf failliet is. Er valt niks meer aan garantie te halen. 

Meld je aan voor de gratis Radar-nieuwsbrief

Bronnen: VanMoof, Bright, Nu.nl