Foto of video eenmalig laten zien in WhatsApp? Binnenkort kan het

04082021 whatsapp.jpg

Gebruikers van WhatsApp kunnen voortaan foto's en video's versturen die verdwijnen nadat de ontvanger ze heeft bekeken, meldt NU.nl. De functie wordt de komende dagen mogelijk gemaakt voor alle WhatsApp-gebruikers wereldwijd. De optie heet 'eenmalige weergave', schrijft WhatsApp-moederbedrijf Facebook in een blogbericht.

Een beweegreden voor de nieuwe functie van WhatsApp is om de gebruikers meer controle geven over hun privacy. 'Hoewel foto's en video's op onze telefoons een belangrijk deel van ons leven zijn, hoeft niet alles wat we delen permanent opgeslagen te worden', schrijft Facebook. Bovendien, zegt het bedrijf, voorkomt het dat onnodig veel opslagcapaciteit ingenomen wordt door via de app verstuurde foto's. 'Op veel telefoons blijft een foto die je genomen hebt voor eeuwig in je foto-album', stelt Facebook.

Herinnering na openen

Met de eenmalige weergave wordt een foto pas geopend als de ontvanger er zelf op tikt. De afbeelding is niet opnieuw te bekijken, nadat het is afgesloten. In het WhatsApp-gesprek komt een herinnering te staan dat de foto al is geopend.

Oppassen voor screenshots

De foto's en video's worden niet opgeslagen in de fotogalerij op de telefoon van de ontvanger. Ook al verdwijnen de beelden uit de chat, is het volgens WhatsApp verstandig om ze alleen te sturen naar mensen die de gebruiker vertrouwt. De ander kan namelijk nog wel screenshots of een schermopname maken. Hier ontvangt de verzender geen melding van.

Veertien dagen de tijd

Een foto of video met het 'one-time'-icoon moet binnen veertien dagen worden geopend, anders verdwijnen de beelden. De berichten worden standaard versleuteld, zodat WhatsApp de inhoud niet kan zien, meldt NU.nl. Als de ontvanger een bericht rapporteert, wordt de inhoud wél beschikbaar gesteld aan WhatsApp.

Zo verstuur je een foto met eenmalige weergave

  1. Open WhatsApp en ga naar een gesprek;
  2. Open een foto of maak er een met de WhatsApp-camera;
  3. Kies rechts van het tekstvak onder in beeld voor het icoontje met een '1' erin;
  4. Verstuur de foto.

Bron: NU.nl, AD