Foutieve informatie Mijnpensioenoverzicht: dit betekent het voor zzp’ers

Pensioenoverzicht

Er is veel onduidelijkheid over wat het nieuwe pensioenstelsel voor je gaat betekenen en de AOW-leeftijd blijft maar opschuiven. Mijnpensioenoverzicht.nl is dé plek waar de overheid het voor jou op een rijtje zet en waar je orde in de chaos moet krijgen. In de uitzending van 5 februari 2024 laten we zien dat niets minder waar is en je met een gat komt te zitten. Dit geldt niet alleen voor werkenden maar ook voor zzp’ers. Radar legt uit hoe het zit. 

Mijnpensioenoverzicht bevat foutieve informatie

Fons de Bilde is onafhankelijk financieel planner en helpt mensen met een plan voor hun oude dag. Hij ontdekte dat er foutieve informatie op www.mijnpensioenoverzicht.nl staat. Op die website vind je alle opgebouwde en verwachte pensioenbedragen terug, inclusief de AOW. En bij dat laatste klopt het niet.

“Relaties stellen mij als onafhankelijk financieel planner regelmatig de vraag hoe hun inkomen eruitziet als ze met pensioen gaan. Steeds vaker is de vraag ook: ‘Kan ik eerder dan mijn 67ste stoppen?’”, vertelt De Bilde. “Als ze dan inloggen op Mijnpensioenoverzicht.nl krijgen ze misleidende informatie te zien.

AOW-leeftijd klopt niet

Iedereen die nu inlogt op mijnpensioenoverzicht.nl krijgt te zien dat hij/zij AOW ontvangt vanaf 67 jaar en drie maanden. Maar, dat is niet zo. Mensen die geboren zijn na 30 september 1962 moeten langer doorwerken voordat ze AOW ontvangen. Pas vijf jaar voor je je AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, weet je zeker zeker wanneer je je AOW krijgt.

Ook de belasting verandert na AOW

Wat veel mensen ook niet weten is dat je na je AOW-gerechtigde leeftijd minder belasting betaalt over je inkomsten (en dus ook over je AOW en pensioen dat je ontvangt). In 2024 betaalt iemand die AOW ontvangt 19,07 procent belasting, werkenden betalen over de eerste belastingschijf 36,97 procent belasting. “Als je dat niet meeneemt in je berekeningen, dan kun je met een gat van soms wel 50.000 euro uitkomen”, weet De Bilde uit ervaring.

Voorbeeld zzp’ers

In de uitzending van Radar rekent Fons de Bilde voor de 59-jarige Robert en de 32-jarige Fini uit hoe groot hun AOW-gat is, wanneer ze uitgaan van de informatie op mijnpensioenoverzicht.nl.

Omdat zij allebei in loondienst werken, heeft De Bilde ook een berekening gemaakt voor de ondernemers Dave (44 jaar) en Laura (37 jaar). Dave heeft een BV en houdt zich bezig met coaching en Laura is ZZP’er en is contentspecialist. 

Als ondernemers kunnen zij geen pensioen opbouwen via een pensioenfonds. Daarvoor moet je namelijk een werkgever-werknemerverhouding hebben. Dave en Laura kunnen alleen maar pensioen opbouwen in de vorm van lijfrente. 

Voorbeeld berekening

Het stel wil graag tegelijkertijd stoppen met werken en kloppen daarom aan bij financieel planner Fons de Bilde. Hij maakt de rekensom voor Dave en Laura:

Op mijnpensioenoverzicht staat:

  • Dave: AOW opgebouwd 7.406 euro, op te bouwen tot 67 en 3 mnd. 13.224 euro (dit is het bedrag dat samenwonenden of getrouwde mensen krijgen).
  • Laura: AOW opgebouwd 5.554 euro, op te bouwen tot 67 en 3 mnd. 13.224 euro dit is het bedrag dat samenwonenden of getrouwde mensen krijgen).

In werkelijkheid keert de Sociale Verzekeringsbank pas later AOW uit: 

  • Voor Dave: vanaf 68 jaar en 9 maanden. Dit is 1,5 jaar later dan wat op mijnpensioenoverzicht.nl staat.
  • Voor Laura: vanaf 69 jaar en 3 maanden. Dit is 2 jaar later dan wat op mijnpensioenoverzicht.nl staat.

Dave mist hierdoor:

  • 1,5 jaar AOW x 13.224 euro (bruto 19.836 euro) = 16.286 euro netto
  • Verschil belasting over eerste schijf: 1,5 x 17,9 procent (dit is het verschil tussen 36,97 en 19,07 procent belasting) x 38.098 euro = 10.229 euro netto

Totaal: 26.515 euro netto, in 23 jaar sparen

Laura mist:

  • 2 jaar AOW x 13.224 euro (bruto 26.448 euro) = 21.714 euro netto
  • Verschil belasting over 1e schijf: 2 x 17,9 procent (dit is het verschil tussen 36,97 en 19,07 procent belasting) x 38.098 euro = 13.640 euro netto

Totaal 35.354 euro netto, in 40 jaar sparen

Dit bedrag moeten ze zelf sparen

Om dit gat te vullen moet Dave bij een gemiddeld inflatiepercentage van 2 procent de komende 23 jaar (tot aan zijn AOW-gerechtelijke leeftijd) iedere maand 119,77 euro sparen. Laura bereikt over 40 jaar de AOW leeftijd en zal tot dan 106,94 euro per maand moeten sparen.

 “Bij deze berekening heb ik nog niets eens rekening gehouden met de wens om tegelijkertijd te stoppen met werken, maar ben ik uitgegaan van 67 jaar en 3 maanden, de leeftijd die mijnpensioenoverzicht.nl weergeeft als de leeftijd waarop je AOW ontvangt”, aldus Fons de Bilde. “De website zet mensen op het verkeerde been.” 

Hoe kan dit opgelost worden?

De Bilde zou graag zien dat de website wordt aangepast en dat men direct op de voorpagina ziet wanneer ze volgens de huidige verwachting AOW krijgen. “Als de website gevoed wordt met de cijfers van de Sociale Verzekeringsbank en duidelijk wordt gemaakt wanneer je jouw AOW ontvangt én minder belasting gaat betalen, dan is het probleem opgelost”, aldus De Bilde

Meer over