Fragment: Het medicijntekort in Nederland

In de uitzending van maandag 29 april 2024 besteedt Radar aandacht aan het medicijntekort. Hoe kan het dat Nederland met zulke tekorten kampt? En hoe zit het in andere Europese landen?

Hoe komt het dat er een medicijntekort is in Nederland?

De hele wereld heeft er last van, het medicijntekort. Maar in Europa is Nederland koploper als het gaat om de tekorten. Meer dan tweeduizend geneesmiddelen zijn hier al lange tijd niet op voorraad, en het einde van het tekort lijkt nog niet in zicht. 

Radar spreekt met verschillende partijen over de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Hoe komt het dat er zulke tekorten zijn in Nederland? We nemen een kijkje bij andere Europese landen. Hoe pakken zij het aan? En kunnen we wat van die landen leren om zo het tij in Nederland te keren.

Gevolgen van medicijntekort

Twee derde van bijna 20.000 Radar Panel-respondenten heeft bij de apotheek weleens te horen gekregen dat er onvoldoende voorraad is van een medicijn. En kwart ervaart aanzienlijke gevolgen. Welke oplossingen worden er geboden? Je leest het hier:

Deze medicijnen zijn het slechtst verkrijgbaar

Bij welke medicijnen speelt het medicijntekort het meest? Je leest er alles over in dit artikel:

Waar kun je terecht als jouw apotheek je medicijnen niet heeft?

Wat kun je doen als dit bij jouw medicijn het geval is? Kun je dan zomaar naar een andere apotheek om te kijken of zij het wel nog hebben? Radar zocht het uit in dit artikel: