Fragment: Spaarrente lager dan rente ECB en buitenland

In de uitzending van maandag 9 oktober 2023 besteedt Radar aandacht aan de spaarrentes. Hoe kan het dat de Europese Centrale Bank de rente keer op keer verhoogt, maar dat de spaarrente achterblijft? En waarom geven Nederlandse banken in het buitenland hogere rentes?

Spaarrekening in niet-euroland

In de bovenstaande video wordt gesproken over het openen van een spaarrekening in een niet-euroland, waarbij in het studiogesprek Zweden als voorbeeld wordt genoemd, met specifieke verwijzing naar de koers van de Zweedse kroon.

Eelco Habets, de directeur van Raisin, benadrukt dat alle deposito- en spaarrekeningen op hun platform in euro zijn. Hij zegt: "Op geen enkel moment worden euro's omgezet naar een andere munteenheid. Onze banken, ook die uit Zweden, trekken euro-financiering aan om euro-kredieten uit te geven, houden dat aan op euro-rekeningen en zetten dat dus niet ergens tussendoor om naar een andere munteenheid."

Het enige moment waarop een valutarisico eventueel kan optreden, is als een bank in een niet-euroland failliet gaat. Habets legt uit: "In een niet-euro land kán het voorkomen dat die uitkering door het depositogarantiestelsel in lokale valuta plaatsvindt. Uitsluitend in die korte periode tussen uitkering door het garantiestelsel en het terug omzetten naar euro door de spaarder, kan een klein valutarisico ontstaan, en hierover informeren we onze klanten uiteraard tijdig en volledig."

Reacties banken

Radar heeft de drie grote banken om een reactie gevraagd over de totstandkoming van de spaarrente en waarom die achterblijft op de rente van de ECB. Deze reactie lees je hier

Spaarrentes in het buitenland

Uit onderzoek van Geld.nl bleek bovendien dat Nederlandse banken in Duitsland aanzienlijk hogere spaarrentes uitbetalen. Hoe zit dat? En kun je als Nederlander ook van deze hoge rente profiteren? En hoe komt het eigenlijk dat de spaarrente niet zo snel stijgt als bijvoorbeeld de hypotheekrente?