background branding

Fragment: witwascontroles door banken

Tijdens de uitzending van 27 november 2023 besteedt Radar aandacht aan witwascontroles door banken. Zij controleren hun klanten na een 'ongebruikelijke' transactie volgende de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). De bank maakt niet kenbaar waarom je gescreend wordt en kan jouw rekening blokkeren wanneer je bepaalde gegevens rondom de transactie niet aanlevert. 

Hoe ver mogen banken gaan?

Banken houden hun klanten op grote schaal in de gaten. De wet verplicht hen om je te ondervragen als ze iets 'ongebruikelijks' zien gebeuren op je rekening, want dat kan betekenen dat je geld witwast. Als klant moet je dan je onschuld bewijzen met allerlei documenten. De bank vertelt daarentegen weinig. Het blijft vaak onduidelijk waarom je wordt gecontroleerd of wat de gevolgen kunnen zijn.

Uit een enquête van Radar onder mensen die ervaring hebben met witwascontroles blijkt dat ruim 60 procent vindt dat de vragen van de bank te ver gaan en voelen zich onder druk gezet. Wie beschermt klanten tegen hun bank? En hoe ver mogen de banken gaan?

Ben jij ondervraagd door jouw bank vanwege een witwascontrole en vind jij dat er te intieme vragen worden gesteld die inbreuk maken op jouw privacy?

Radar heeft ING Bank, de Rabobank en het Ministerie van Financiën om een reactie gevraagd. Je leest de reactie hier.