Freelancen naast je vaste baan? Hier moet je op letten

Wie naast een vaste baan wat bij wil verdienen, kan kiezen voor freelancen. Wie dit doet, moet wel alert zijn op een aantal zaken. Radar legt het je uit.
Belastingvrij bijverdienen?
Hoe het zit qua belastingen, is vast één van de eerste vragen die bij je opkomt zodra je gaat freelancen naast je andere werk. Is het bijvoorbeeld mogelijk om iets bij te verdienen zonder hier belasting over te betalen?
Als je bijverdient, moet je jouw inkomen sowieso zelf opgeven bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan loop je kans op een boete omdat je bijverdiensten dan eigenlijk zwart zijn. Volgens de 'belastingvrije voet' mag je in 2023, 8.520 euro belastingvrij verdienen. Maar let op. Veel mensen denken dat ze dit maximumbedrag naast hun andere inkomen kunnen innen. Dat is niet zo. Die 8.520 bgaat over het gehele jaarinkomen, dus ook je inkomsten uit freelancewerk. Belastingvrij freelancen kan dus eigenlijk niet als je het naast je vaste werk doet.
Limiet aan bijverdienen als zzp’er
Ook van belang voor freelancers: is er een plafond als het gaat over wat je mag verdienen aan je freelancewerkzaamheden, als je dit doet naast je vaste baan? Het antwoord is nee. Houd er wel rekening mee dat hoe meer je verdient, hoe meer je moet afdragen aan de fiscus.
Af en toe freelancen?
Werk je niet zo vaak als freelancer? Dan is het volgende misschien interessant voor jou. Als je hier minder dan 20.000 euro aan verdient, dan mag je de Kleineondernemersregeling (KOR) aanvragen. Hierdoor hoef je geen btw te betalen. Als je af en toe diensten uitvoert tegen een betaling, kan je de inkomsten als ‘inkomsten uit overige werk’ aangeven bij de belastingdienst.
Btw terugvragen
Freelance je vaker en moet je wel btw afdragen? Als ondernemer mag je ook btw terugvragen op producten en diensten die je voor werk gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de btw die je betaalt op de prijs van je laptop voor werk.
Heb je een verzekering nodig?
Een andere belangrijke vraag is of je je eigenlijk kan verzekeren als freelancer. Vroeger gebeurde dit vaak niet, omdat dit heel erg duur was. Het kan natuurlijk voorkomen dat je per ongeluk iets kapot maakt op je freelance-plek. Jouw opdrachtgever kan jou dan aansprakelijk stellen. Je kan een aansprakelijkheidsverzekering voor jezelf afsluiten om zulke kosten te voorkomen.
Reken je echt op je inkomsten uit freelance werk en kan je door ziekte niet werken? Dan word je natuurlijk alleen betaald door de werkgever van je vaste baan. Je kan dan als freelancer een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. Zo ben je beter beschermd in het geval van ziekte.
Op de website van de Rijksoverheid kun je meer lezen over hoe je je als zelfstandige kan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.