background branding

Gaat WhatsApp mijn locatie delen met mijn contacten?

whatsapp-02-02-2017-780.jpg

Een nieuwe functie in een testversie van WhatsApp zorgt voor enige onrust op Twitter. Kun je straks je vrienden traceren met WhatsApp? Moet je je zorgen maken over je privacy? Radar sprak met technologiesites AndroidPlanet en whatsappen.nl.

Wat kun je precies met deze nieuwe functie?

Het gaat om een optie waarmee je live je locatie kunt delen in een groepsapp. Let wel: de functie is alleen uitgebracht in een testversie. Dat betekent dat je er met de reguliere WhatsApp-toepassing (nog) geen gebruik van kunt maken.

In screenshots die whatsappen.nl heeft gepubliceerd is te zien dat de testversie een functie heeft waarbij je je locatie live kunt delen voor een bepaalde tijdsperiode (1, 2, 5 minuten of altijd), en dat je de optie ook volledig kunt uitschakelen.

Volgens AndroidPlanet kan het handig zijn als je met vrienden ergens wil afspreken. 'Je zet de functie aan, je vrienden zoeken je op via de kaart en daarna schakelt de functie zichzelf weer uit na een paar minuten.'

Kan iedereen er gebruik van maken?

Nee, het gaat dus om een testversie voor een beperkte groep WhatsApp'ers. Of iedereen straks live de locatie kan delen is de vraag. Whatsappen.nl zegt daarover: 'er is geen 100 procent garantie dat het uiteindelijk wordt uitgerold, al is dat meestal wel het geval.'

Kan ik nu al mijn locatie delen via WhatsApp?

Ja, mits je je gps-functie hebt ingeschakeld en je WhatsApp toestemming hebt gegeven tot je locatie. Als je een chat opent en op het plusje klikt kun je kiezen voor 'locatie' (het kan zijn dat dit in een Androidmenu net anders is omschreven).

De gps-data van de plaats waar je op dat moment bent worden doorgestuurd naar je contact. Het verschil met de geteste nieuwe optie is dat deze informatie eenmalig wordt doorgeven. Bij de nieuwe functie live-locatie-delen gebeurt dit dus voor een periode die je zelf kunt instellen.

Weet WhatsApp dan eigenlijk ook waar je bent?

Als je je locatievoorzieningen aan hebt staan, en WhatsApp toestemming hebt gegeven tot je locatiegegevens, is het mogelijk dat de toepassing weet waar je bent. Volgens de algemene voorwaarden wordt deze data overigens niet opgeslagen. De gegevens worden alleen gedeeld voor de 'locatiedeel-functie en voor eventuele problemen met locatiefuncties'.

Bron: AndroidPlanet / whatsappen.nl