Gebruik je neusspray verkeerd?
Een verstopte neus, ontstoken slijmvliezen of last van bepaalde allergieën? Een neusspray halen bij de apotheek kan hiervoor een simpele oplossing zijn. Je zet de spuit in het neusgat en drukt de spray in. Waar spuit je het medicijn dan naartoe? En als je flink snuift tijdens het sprayen, verdwijnt het grootste deel dan niet in je keel?
Veel mensen gebruiken neusspray om zichzelf weer wat meer ademruimte te geven. Vooral in het hooikoortsseizoen hebben mensen die daar last van hebben bijna standaard zakdoekjes en neusspray bij zich. Als de apotheker vraagt ‘of je nog informatie bij het medicijn nodig hebt’, zeg je waarschijnlijk dat je dat niet hoeft. Want wat kun je nou fout doen met neusspray?
Niet te vaak en niet te lang
Je moet neusspray niet langer dan een week achter elkaar gebruiken, of vaker dan drie keer per dag sprayen. Als je het namelijk te veel gebruikt, kun je er verslaafd aan raken. In veel neussprays zit xylometazoline of oxymetazoline. Deze zorgen ervoor dat het slijmvlies in je neus krimpt, waardoor je neus niet meer verstopt voelt.
Ongeveer twaalf uur na het sprayen werkt het middel uit, waardoor je weer wilt sprayen. Als je dat te lang blijft doen, wennen de bloedvaten in het slijmvlies aan de dosering. Als er dan geen medicijn wordt gebruikt, zwellen ze extra op. Je bent dan ‘verslaafd’ aan neusspray omdat je slijmvliezen chronisch overprikkeld zijn, niet omdat je verkouden bent. Uiteindelijk kunnen de slijmvliezen uitdrogen en filteren ze stof en vuil minder goed.
Hoe moet het dan wel?
Naast te vaak sprayen, gaat het ook regelmatig mis bij de techniek van het sprayen. Zo hoor je op het internet verschillende geluiden over of je moet snuiven tijdens het sprayen, of juist helemaal niet. Hoe zorg je ervoor dat je de neusspray optimaal gebruikt? Radar vroeg het Annemieke Horikx, apotheker bij de KNMP.
“Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Goed een neusspray toedienen kent makkelijke en moeilijkere stappen:”
1. Wil het geneesmiddel uit de spray zijn werk kunnen doen, dan moet het geneesmiddel diep in de neus terechtkomen. Houd de spuitmond 1 cm in het neusgat. (Dus niet ‘zoals bij de coronatest-afname wattenstaaf’ heel diep in de neus duwen).
2. Ook werkt een spray beter als de neus 'leeg' is. Daarom is het advies om vooraf te snuiten, als dat nodig is.
3. Om praktische redenen wordt geadviseerd om het hoofd rechtop te houden.
4. Om het risico op een neusbloeding te minimaliseren te houden wordt daarom niet geadviseerd om te sprayen tegen het neusschot.
5. Richt de spraykop in plaats daarvan naar de buitenkant van de neus, of je neusvleugel.
6. Bij rustig in- en uitademen, kan de spray zich beter verdelen. Daardoor zal het beter werken. Dus niet snuiven en andere zaken doen.
7. Rustig de spray induwen, dit hoeft echt niet met veel kracht te gebeuren.
Op apotheek.nl kun je ook een video instructies bekijken over het toedienen van neussprays, of andere medicatie.
Alternatieve tips tegen verkoudheid of allergie
Heb je vaak last hebt van de symptomen van verkoudheid of allergieën? Er zijn ook andere technieken om een verstopte neus te verlichten:
- Je neus spoelen met een zoutoplossing. Die kun je zelf thuis maken door een theelepel keukenzout op te lossen in 200 ml water. Zorg wel dat je dit water eerst kookt en laat afkoelen. Snuif het zoute water dan via de neus op.
- Een neusdouche is een zachte knijpflacon. Deze is speciaal ontwikkeld voor het reinigen van de neus en neusbijholten. Het maakt het opsnuiven van het zoute water gemakkelijker.
- Er zijn ook neussprays die niet verslavend zijn. Deze bestaan vaak uit een zoutoplossing en andere toevoegingen, zoals menthol. Ze werken net zo goed als neussprays met xylometazoline en je mag ze langer gebruiken.