Waarom betaal je bij de apotheek voor uitleg over medicatie?

apotheek.jpg

Niet iedereen heeft door dat de apotheek kosten in rekening brengt voor de uitleg over medicatie. Waarom eigenlijk? En mag je het weigeren? Radar beantwoordt deze en andere vragen over het begeleidingsgesprek.

Waar betaal je voor?

Het begeleidingsgesprek is er om ervoor te zorgen dat medicatie ‘veilig en bewust’ wordt gebruikt, meldt Apotheek.nl. “Voor veilig medicijngebruik is het begeleidingsgesprek van levensbelang”, aldus de voorlichtingswebsite.

Zo wordt verteld hoe je ermee om moet gaan, wat de dosering is, wanneer je het in moet nemen en of er bijvoorbeeld wisselwerkingen zijn met andere medicijnen die je gebruikt. Voor de tijd die in de voorbereiding en uitleg wordt gestoken, betaal je. 

Wanneer krijg je de uitleg?

Je krijgt het begeleidingsgesprek als je medicatie voor het eerst gebruikt. Of als je een medicijn al gebruikte, maar dit meer dan een jaar geleden voor het laatst ophaalde bij de apotheek. 

Werden er altijd al kosten voor gerekend?

Het begeleidingsgesprek was vroeger bij de prijs van een medicijn inbegrepen. In 2016 zijn deze tarieven losgekoppeld. 

Dit wordt bij een begeleidingsgesprek besproken

  • De werking van het medicijn
  • Mogelijke bijwerkingen
  • Hoe je het medicijn moet gebruiken en de dosering
  • Andere bijzonderheden, adviezen of waarschuwingen
  • Wisselwerkingen met andere medicijnen die je gebruikt

Hoeveel kost het gesprek?

Gemiddeld kost het begeleidingsgesprek zes euro. Deze kosten komen bovenop de uitgiftekosten voor een medicijn, de zogeheten ‘terhandstellingskosten’. Deze kosten worden in één bedrag vermeld als ‘terhandstelling met begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'. Meestal is dat 12 euro samen. 

Dit bedrag kan afwijken om verschillende redenen. Zo is het duurder als je het medicijn ’s avonds of in het weekend haalt. Of wanneer de apotheker het medicijn zelf moet maken.

Valt het gesprek onder je verzekering?

Terhandstellingskosten en het bijhorende begeleidingsgesprek worden vanuit de basisverzekering vergoed. Je betaalt wel eerst eigen risico. Als de medicijnen niet worden vergoed, dan betaal je ook deze kosten zelf.

Is het een verplicht gesprek?

Ja, dat is het. Zonder het gesprek mag de apotheker het medicijn niet meegeven. 

Wat als ik geen uitleg heb gehad, maar er wel voor moet betalen?

Bij de apotheek betaal je vaak voor het uitleggesprek, terwijl dat gesprek niet altijd daadwerkelijk plaatsvindt. Dat bleek in 2020 uit een enquête van Radar onder bijna 32.000 apotheekklanten. Is dat bij jou het geval? Neem contact op met je zorgverzekeraar of gebruik deze voorbeeldbrief.