Hoestdrank: kopen of vermijden? 

hoestdrank202302.png

Hele generaties zijn er groot mee geworden - en Nederlanders besteden er jaarlijks meer dan 150 miljoen euro aan - maar hoe effectief is hoestdrank nou eigenlijk? Dit bruine - vaak mierzoete goedje - voelt aangenaam in de keel, maar doet het ook écht wat het zou moeten doen: je laten stoppen met hoesten?

Er is veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van hoestdrank. Zo analyseerde het toonaangevende internationale Cochrane Instituut enkele jaren geleden 19 klinische studies naar hoestdrank. Conclusie: er is geen bewijs dat hoestdrank werkt.

Onderzoek

Ook wetenschappers van de RCSI Medical School in Ierland deden een uitputtende analyse, en vonden geen bewijs voor de werking van hoestdrank. Wel kan de bruine siroop bijwerkingen hebben: misselijkheid, sufheid, duizeligheid en verstopping en soms kun je er zelfs van gaan hallucineren.

Het Nederlands Huisartsen Genoodschap raadt het gebruik van hoestdrank niet aan, vanwege het gebrek aan bewijs en de mogelijke bijwerkingen. 

Middelen met codeïne

Is er dan niks dat wel helpt? Jawel, middelen met de verdovende stof codeine. Maar dit kun je alleen op recept krijgen. Het onderdrukt de hoestprikkel en heeft daardoor ook invloed op het ademhalingscentrum. Vanwege de bijwerkingen zal de dokter dit alleen voorschrijven als je het echt nodig hebt.

Honing

Gewoon een paar dagen uitzieken, rust nemen, en meestal zal het hoesten dan afnemen. Wil je toch wat innemen? Een kopje thee met een lepeltje honing en wat tijm kan geen kwaad en geeft toch even een gevoel van verlichting. En is een stuk voordeliger dan hoestdrank kopen!

Bronnen: Cochrane Instituut, RCSI Medical School