Gedupeerd door misleidende scooterrijbewijs-sites: “Kost veel geld en frustratie”
Verschillende scooterrijbewijs-sites beweren dat je binnen één dag je scooterrijbewijs kunt halen voor een scherpe prijs. Je haalt je theorie-examen en wat blijkt? Je moet afrijden op een locatie ver van je huis en je moet nog vijf maanden wachten. Alleen tegen een meerprijs van 155 euro kan dit eerder en dichter bij huis. Het gebeurde verschillende jongeren die Radar sprak.
Theorie-examen zomaar ingepland
Een van de gedupeerden is Hester. Zij kocht voor haar dochter begin juni een totaalpakket voor een scootertheorie- en praktijkexamen bij het bedrijf scooterrijbewijs.nl. Ze wilde snel haar rijbewijs halen voor haar zomerbaantje bij een strandtent, en op de site leek dat ook mogelijk.
De problemen begonnen bij het inplannen van haar theorie. Zonder overleg was het gepland op haar eerste werkdag bij de strandtent. Met het bedrijf was geen contact te krijgen. Uit nood stapte ze naar het CBR, maar die kon ook niks betekenen. Het enige dat ze konden doen is het examen voorbij laten gaan. Omdat ze niet een examen voor niks wilde betalen, had ze het overlegt met haar baas en kon ze vrij krijgen.
Haar theorie had ze in één keer en ze was klaar voor haar praktijk. Op zijn vroegst kon ze eind december terecht op een locatie 38 kilometer van haar huis. Het bedrijf bood aan dat het toch eerder en dichterbij kon voor een meerprijs van 155 euro. Daarmee gingen ze niet akkoord.
Er werd een oplossing geboden voor Hester en haar dochter, maar tevreden is ze niet. “We hebben wel een deel terug gekregen, maar er zijn annuleringskosten vanaf getrokken en een bedrag voor de theorie die wel behaald is.”
“Uiteindelijk zijn we veel geld en frustratie verder. Onze dochter heeft van de week de sleutel van haar kamer gekregen omdat ze op zichzelf gaat wonen. Ze gaat volgende week afrijden terwijl dat hele rijbewijs niet meer relevant is, die was bedoeld voor haar vakantiewerk”, vertelt Hester.
Na theorie-examen geen contact meer
Ook voor de dochter van Karin verliep het proces om haar rijbewijs te halen niet soepel.
Zij kocht een totaalpakket bij het bedrijf scootercursus.nl, volgens haar verliep het contact goed. Online kon ze veel oefenen. Vervolgens haalde ze haar theorie en kreeg ze niets meer te horen van het bedrijf.
Bij bellen wordt er niet opgenomen. Er is niets wat zij konden doen, ze hebben het CBR benaderd maar ook zij konden hier niets betekenen. In juni begon Trustpilot vol te stromen met soortgelijke klachten en leek het een verloren zaak.
Ze heeft haar theorie gehaald en bij een andere rijschool uiteindelijk haar praktijk ingepland. De rijschool had een veel kortere wachttijd, maar het kostte wel nog 450 euro. Uiteindelijk heeft het veel meer tijd en geld gekost dan eerst gedacht. Ondanks de beloften van de eigenaar, hebben zij hun geld nog niet teruggekregen.
Is de rijschool aangesloten?
Brancheorganisatie Bovag waarschuwt consumenten dat ze zelf goed moeten opletten. Dit moet de consument doen door goed naar de recensies te kijken en te checken of het een aangesloten rijschool is. Op recensies kan de consument niet altijd rekenen.
Tijdens de online theorielessen waar tussen de 50 tot 100 leerlingen aanwezig zijn wordt er een mooie belofte gedaan: “Laat een leuke recensie achter en maak kans op geld terug van je aankoop”. Hierdoor stromen de positieve recensies binnen.Of een rijschool is aangesloten kun je wel controleren op de site van Bovag en het CBR.
CBR vertelt over de extra kosten: “Wij adviseren klanten altijd goed te kijken naar de prijs van het examen bij het CBR, wat een rijschool vervolgens rekent en wat daar dan allemaal bij zit. Extra geld rekenen om eerder op examen te komen is niet gangbaar. De consument moet zich dan achter de oren krabben of dat wel klopt.”
Maak een melding bij de ACM
De ACM meldt dat ze kunnen optreden tegen dit soort bedrijven via een boete en/of een last onder dwangsom opleggen. Consumenten kunnen een melding maken als je denkt dat een bedrijf zich niet houdt aan de regels over consumentenrechten. Dat is belangrijke input voor het toezicht van de ACM.
Doe een melding over uw rechten als consument | ACM ConsuWijzer