Geef studenten energietoeslag, zeggen gemeenten en vakbonden

22-08-29-energietoeslag-studenten-compensatie-ministerie-148303865_s.jpg

De rechter heeft besloten dat studenten niet vanwege hun student-zijn uitgesloten mogen worden van de energietoeslag. De vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en vakbond FNV roepen nu het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op om studenten te compenseren. De LSVb en FNV waarschuwen zelfs voor acties als dat niet gebeurt, schrijft de NOS.

LSVb-voorzitter Joram van Velzen zegt dat het ministerie acties in alle studentensteden kan verwachten, mocht de uitsluiting van studenten blijven bestaan. En FNV belooft dat er 'meer rechtszaken zullen volgen' als de minister niets doet. 

VNG wil ook compensatie, maar via een andere weg

'Niet alle studenten hebben er recht op, maar de studenten die er wel recht op hebben, zouden de energietoeslag moeten kunnen krijgen', zegt Rutger Groot Wassink van de VNG tegen de NOS. De VNG vindt echter dat de energietoeslag niet toegekend moet worden door gemeentes, want dat zou praktisch onuitvoerbaar zijn. Wasselink stelt: 'In Amsterdam wonen ongeveer 44.000 uitwonende studenten. Als die allemaal individueel de energietoeslag aanvragen, is dat voor de gemeente logistiek onuitvoerbaar.' Volgens de VNG zou de Rijksoverheid de energietoeslag voor studenten moeten regelen, omdat DUO inzicht heeft in de gegevens van studenten. 

Wachten op ministerie voor energietoeslag

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert dat de knelpunten van gemeenten bekend zijn: 'We zijn hierover in goed overleg met VNG en komen zo nodig met oplossingen.'

Het ministerie bestudeert ook nog de rechterlijke uitspraak die de uitsluiting van studenten van tafel veegt. De zaak was aangespannen door een student tegen de gemeente Nijmegen. De gemeente kan nog tot 16 september 2022 in hoger beroep gaan. Ondertussen staan alle energietoeslag-aanvragen van Nijmeegse studenten 'on hold': ze worden uitgekeerd noch afgewezen. 

Bron: NOS/Nieuwsuur