background branding

Rechtbank: 'Studenten uitsluiten van energietoeslag is niet te rechtvaardigen onderscheid'

050822_studentenergietoeslagsite.jpg

Studenten mogen niet bij voorbaat worden uitgesloten van de energietoeslag voor mensen met een laag inkomen. De gemeente Nijmegen had eerder dit jaar besloten dat studenten sowieso niet in aanmerking komen voor het geld, maar dat is vrijdag afgeschoten door de rechtbank in Arnhem. Die vindt dat Nijmegen een 'niet te rechtvaardigen onderscheid' maakt.

Iedereen in Nederland met een laag inkomen kreeg dit jaar extra geld omdat de energieprijzen snel waren gestegen. Minister Carola Schouten (Armoedebestrijding) had daarbij geadviseerd om studenten op een andere manier te helpen, namelijk via de 'individuele bijzondere bijstand'. Veel studenten wonen namelijk nog bij hun ouders en bij veel anderen zitten de energiekosten inbegrepen in de huur van een kamer.

Studenten hebben hetzelfde inkomen als niet-studenten

Dat is volgens de rechtbank geen goed argument. Onder de studenten zijn namelijk ook mensen die hetzelfde inkomen en dezelfde energiekosten hebben als niet-studenten. Die laatste groep krijgt de energietoeslag wel, de studenten niet. Dat was niet de bedoeling van de wet over de toeslag, oordeelt de rechtbank. Studenten kunnen dan wel individuele bijstand krijgen, maar daarvoor gelden andere voorwaarden.

Alsnog 800 euro toeslag

De zaak was aangespannen door een student uit Nijmegen. Hij zegt dat hij 'de gevolgen voelt van de verhoogde energieprijzen en weinig te besteden heeft'. De gemeente besloot begin april dat hij de eenmalige energietoeslag zou krijgen. Bijna twee weken later kreeg hij bericht dat dit toch niet doorging. Er was een fout gemaakt en als student had hij geen recht op het geld. Nu de rechter hem gelijk geeft, krijgt hij alsnog de 800 euro toeslag.

Ook in andere steden hebben studenten nu recht op compensatie

Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraak. Voorzitter Joram van Velzen noemt die een belangrijk precedent. 'Er wordt nu letterlijk gezegd dat studenten niet uitgesloten mogen worden van de toeslag. Niet alleen in Nijmegen, maar ook in andere steden hebben zij dus recht op compensatie.' Hij wil dat het Rijk geld uittrekt zodat studenten alsnog de energietoeslag krijgen.

Zo dwing je als student 1300 euro energietoeslag af bij je gemeente

Ook Radar dook in het onderwerp van de energietoeslag voor studenten en sprak met advocaat Caspar Janssens over de juridische kant van dit verhaal, die aangaf dat hier sprake is van discriminatie. Heb je dit item nog niet gezien? Zo eis je als student je recht op toeslag

Bron: ANP