Geen garanties voor afschaffen terugleverkosten bij aannemen wet ‘afbouw salderingsregeling’

Zonnepaneel Persbericht

Aan de vooravond van de stemming in de Eerste Kamer over de Wet afbouw salderingsregeling geven zowel demissionair minister Jetten als de energiebedrijven geen garanties dat de zogenaamde terugleverkosten worden afgeschaft als het salderen vervalt.

Terugleverkosten worden op dit moment door steeds meer energiemaatschappijen in rekening gebracht bij huishoudens met zonnepanelen. Jetten noemt deze kosten “zeer onwenselijk”, maar zegt in het AVROTROS-programma Radar dat hij ze niet kan verbieden. Daarvoor zou hij in een andere wet aanpassingen of extra afspraken moeten maken. 

ACM

Energiemaatschappijen maken in toenemende mate verschil tussen klanten met en zonder zonnepanelen. De ACM (Autoriteit Consument & Markt) liet vorige week weten dat klanten met panelen minder gunstige contracten krijgen, soms hogere tarieven voor stroom in rekening gebracht krijgen of terugleverkosten moeten betalen. Hoewel de minister deze kosten onwenselijk vindt, blijken energiemaatschappijen niet bereid om harde toezeggingen te doen en ze af te schaffen als de wet wordt aangenomen.

 Geen enkele zekerheid

Tegen Radar zegt energiebedrijf Vandebron: "Het politieke besluitvormingsproces en de definitieve effecten van de afbouw van de salderingsregeling zijn op dit moment nog erg onzeker. Daardoor kunnen we op dit moment met geen enkele zekerheid zeggen wat er precies zou gebeuren als de wetgeving wordt aangenomen.”

Budgetenergie stelt: “Als de salderingsregeling wordt afgebouwd, gebeurt dit vanaf 1 januari 2025. Wij zullen in dit geval onderzoeken wat het betekent voor de (hoogte van) terugleverkosten. Vooralsnog wijzigen de terugleverkosten niet.” 

Energie Nederland, de brancheorganisatie op het gebied van energie, wacht de stemmingen af  maar heeft volgens de minister ook nog geen toezeggingen gedaan.