'Geen hogere autobelasting'

Het kabinet gaat de belastingen voor autobezitters niet verhogen als de verhoging op accijnzen van lpg en diesel moet worden teruggedraaid. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

De accijnsverhoging leidt tot grote problemen voor pomphouders en middenstanders in de grensstreek omdat mensen in Duitsland of België goedkoper gaan tanken en daar dan ook boodschappen inslaan of drank kopen. Verschillende oppositiepartijen willen dat het kabinet de maatregel nu terugdraait, maar het kabinet wil eerst 3 maanden aanzien hoe de effecten zich ontwikkelen.

'Automobilist behoorlijk belast'


'Automobilist behoorlijk belast'

PvdA-leider Diederik Samsom zei eerder dat de accijnsverhoging mogelijk vervangen kan worden door een verhoging van de motorrijtuigenbelasting. Maar volgens Rutte klopt het niet dat de PvdA 'geld bij auto's weg wil halen'. Wat hem betreft gebeurt dat zeker niet, omdat de automobilist al 'behoorlijk belast wordt'. Het zou 'onverstandig' zijn om een oplossing voor het probleem van de weglekkende inkomsten door de accijnsverhoging te zoeken 'in de sfeer van de auto'.

Rutte benadrukte dat het kabinet nog niet zo ver is om de maatregel terug te draaien. Die wordt in mei geëvalueerd. 'We denken permanent na of er nog betere alternatieven zijn, maar op dit moment hebben we geen voornemens om de maatregel te herzien.'

Bron: ANP