Geen hypotheek voor online sekswerker | Radar Checkt!

Je hebt een goed salaris, betaalt belasting en draagt btw af, toch krijg je geen hypotheek. Het overkomt veel sekswerkers in Nederland, zo ook Flora. Ze werkt als webcammodel en trok bij Radar aan de bel. Radar nam de proef op de som en belde een middag met banken en hypotheekbemiddelaars: nergens kregen we als sekswerker een voet tussen de deur. Hoe wordt dit opgelost voor Flora en vele anderen?

Flora is online sekswerker, ze werkt thuis en voor iedere klant die ze heeft stuurt ze eerst een betaalverzoek, vervolgens volgt een whatsapp video call. 'Je kan dus al mijn geldstromen terug relateren naar videogesprekken, dus hoezo zouden geldstromen niet te traceren zijn? Ze sluiten hiermee een hele beroepsgroep uit van het kopen van een huis'. 

Gesjoemeld met inschrijving Kamer van Koophandel

Flora heeft talloze banken benaderd met een hypotheekaanvraag, maar tevergeefs. Overal werd ze afgewezen omdat ze als beroep sekswerker had ingevuld. Om toch een huis te kunnen kopen loog ze over haar daadwerkelijke beroep: 'Mijn Kamer van Koophandel inschrijving heeft verschillende categorieën, dus ik heb er nu mee gesjoemeld'. Hoewel ze haar geld verdient met sekswerk heeft ze nu een hypotheek onder een ander beroep, iets wat Flora dwarszit: 'Ik vind het echt belachelijk, ik betaal belasting, btw en al mijn geldstromen zijn te controleren. Ik weet trouwens van meer sekswerkers dat ze het zo oplossen'. 

Ook Radar krijgt geen hypotheek

Ze benaderde Radar om dit probleem te agenderen. Wij namen de proef op de som en belde meerdere banken en hypotheekverstrekkers. Van ABN AMRO tot de Triodos Bank, van de Hypotheker tot de Hypotheekshop: Geen van de gebelde partijen wilde de 'sekswerker' een hypotheek aanbieden. Gewezen wordt op de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) en de sectorrissico's van de seksindustrie. Sectorbrede uitsluiting wordt dat laatste genoemd.  

Sekswerkers in regeerakkoord

In het huidige regeerakkoord staan sekswerkers expliciet genoemd: "We versterken de rechtspositie van sekswerkers o.a. door toegang tot verzekeringen, zakelijke bankrekeningen en andere financiële dienstverlening", liet Rutte IV noteren. Er is inmiddels ook een beleidsagenda geschreven. Maar tot op heden leidt dat voor Flora en haar collega's tot niets. 'Herkenbaar', zegt Irina Hornstra, sekswerker en activiste voor de Sekswerk Alliantie Destigmatisering (SWAD). Als activiste richt zij zich ondermeer op het verbeteren van de positie van sekswerkers: 'Banken verschuilen zich achter de witwaswet, maar eigenlijk is het ook een stigma. Mensen kijken er toch een beetje raar naar'.

'Paard achter de wagen'

Steven van Weyenberg, D66-kamerlid, is klip en klaar: 'De wet zegt: je moet kijken of iemand een risico is, maar dat mag nooit een excuus zijn om tegen een hele sector te zeggen, als sekswerkers en autohandelaren: Je krijgt bij ons geen bankrekening, of je krijgt geen hypotheek'. Volgens van Weyenberg is het het paard achter de wagen spannen: 'Je ontneemt mensen iets wat wezenlijk is om mee te doen in de samenleving. Een bankrekening, een hypotheek. Dan dwing je mensen, als je niet oppast in de armen van louche figuren die wel geld willen lenen. Een verkeerde zaak, in strijd met de wet, dus daar moeten de banken mee stoppen'. Van Weyenberg stelde daarom afgelopen week vragen tijdens een Kamerdebat over Financiën. De vragen en het antwoord zie je hier:

Reacties van banken

Radar belde als sekswerker verschillende banken en hypotheekbemiddelaars. Nergens kregen we een hypotheek. We hebben de banken vervolgens om een reactie gevraagd. Die reacties zijn hier te lezen.

Forumreacties

23
  • Door Radar

Je hebt een goed salaris, betaalt belasting en draagt btw af, toch krijg je geen hypotheek. Het overkomt veel sekswerkers in Nederland. In de uitzending van maandag 19 december aandacht voor deze situatie én de reacties van de hypotheekverstrekkers hierop. Wat vind jij hiervan? Of heb jij ook ervaring met regeltjes van de bank waardoor je niet in aanmerking komt voor een lening? Praat mee in dit topic.

  • Door meneerkaktus

Misschien heef het te maken dat er in die wereld met veel zwart geld betaald wordt?

  • Door Lady1234

“Een goed salaris,….en draagt btw af. Een zelfstandige heeft geen salaris, en een werknemer draagt geen btw af. Dus wat is het nou?