Tv-uitzending 19-12-2022
Met zogenaamde click balletjes geef je sigaretten makkelijk een smaakje, zoals watermeloen of bubble gum. Vanessa vraagt zich af: waarom zijn deze balletjes toegestaan? Sigaretten met smaakjes zijn immers al jaren verboden. Fons jaagt op een bedrijf dat een beloofde terrasoverkapping niet levert, en hij toont aan hoe moeilijk het is voor sekswerkers om een hypotheek te krijgen, ook al hebben ze voldoende salaris. En ten slotte: de vrije artskeuze staat onder druk nu VGZ, een van de grootste verzekeraars, haar restitutiepolissen schrapt.
Waarom vallen smaakjes voor sigaretten niet onder de tabakswet?
Mentholsigaretten zijn sinds 2020 verboden, sigaretten met smaakjes al sinds 2017. De Nederlandse overheid doet er alles aan om een rookvrije generatie te worden in 2040. Maar hoe bereiken we dit als er geen enkel verbod is op smaakaccessoires? Sterker nog, er wordt online volop reclame voor gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld heel eenvoudig je sigaret zelf voorzien van een smaakje, zoals watermeloen of bubble gum, met behulp van zogenaamde click balletjes. Zo’n balletje stop je in het filter van een sigaret, je drukt er op en de desbetreffende smaak komt vrij. Maar je hebt bijvoorbeeld ook druppels. Verslaggever Vanessa Ackah onderzoekt waarom deze smaakaccessoires niet onder de Tabakswet vallen. Gaat Staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier iets aan doen?
Geen hypotheek voor sekswerker | Radar Checkt!
Je hebt een goed salaris, betaalt belasting en draagt BTW af, toch krijg je geen hypotheek. Het overkomt veel sekswerkers in Nederland, zo ook Flora. Ze werkt als online webcam model en trok bij Radar aan de bel. Radar nam de proef op de som en belde een middag met banken en hypotheekbemiddelaars, nergens kregen we als sekswerker een voet tussen de deur. Banken verschuilen zich achter de witwaswet (WWFT) waar ze streng op gecontroleerd worden. Tegelijkertijd wil het kabinet dat zij hypotheken toegankelijk maken voor sekswerkers. Fons gaat er achter aan. Hoe wordt dit opgelost voor Flora en vele anderen?
Geen terrasoverkapping en geen terugbetaling | Radar Checkt!
En Fons gaat langs bij Peter die 3800 euro aanbetaalt aan een Brabants bedrijf dat gespecialiseerd is in terrasoverkappingen. Maar afspraken worden niet nagekomen, levering blijft uit en ook naar de terugbetaling van zijn voorschot kan Peter al anderhalf jaar fluiten. Zelfs een vonnis van de rechter in deze zaak levert niets op. Peter blijkt niet de enige met deze ervaring. Fons haalt verhaal bij het bedrijf.
Het einde van de restitutiepolis?
Een van de grootste verzekeraars VGZ schrapt haar restitutiepolissen. Heb je geestelijke gezondheidszorg of wijkverpleging nodig? En heeft jouw zorgverlener geen contract met VGZ, dan moet je vanaf 2024 minimaal 10 procent zelf betalen. De verzekeraar dwingt hun leden hiermee om meer te betalen of over te stappen naar een andere zorgaanbieders of verzekeraar. Hoe vanzelfsprekend is onze vrije artsenkeuze nog in de toekomst? De Consumentenbond reageert in de studio.
Kijk maandagavond 19 december om 20.30 uur naar NPO 1!