Geen kunstheup door gelnagels? Zo voorkom je de kans op een allergie

Gelnagels Getty

Gelnagels laten zetten of zelf gelnagels zetten is niet altijd zonder gevaar. Je kunt een acrylatenallergie ontwikkelen. Dat klinkt onschuldig, maar is het niet. Wie de allergie ontwikkelt kan in de toekomst reageren op vullingen of een kunstgebit, maar ook veel protheses bevatten acrylaten. Welke maatregelen kun jij nemen om deze allergie te voorkomen als je zelf gel nagels zet?

Radar geeft geen medisch advies. Overleg altijd met een (huis)arts.

Een acrylatenallergie: wat is dat?

Het verschil tussen gelnagels en nagellak is dat gelnagels uitharden. Hierdoor blijft de nagellak beter zitten, meestal twee weken. Dat is dan ook dé reden voor de populariteit van gelnagels. Dat uitharden gebeurt door je nagels onder een uv-lamp te plaatsen. De acrylaten harden dan uit. Bij ‘normale’ nagellak droogt de lak aan de lucht, dit komt door de stof Nitrocellulose.

Waar je nagellak met nagellakremover snel kunt verwijderen, moet je gelnagels minuten laten weken in aceton om deze te verwijderen. 

Door het gebruik van gel nagellak met acrylaten, waarvan de bekendste Hydroxyethylmethacrylaat (HEMA) is, kun je een contactallergie ontwikkelen. Je ontwikkelt de allergie doordat acrylaten in contact komen met je huid rondom je nagels. 

Wat zijn de symptomen?

Wie een acrylatenallergie ontwikkelt, krijgt last van roodheid, zwelling, pijn en eczeem rond de nagels. Ook kunnen de nagels loslaten en kun je eczeem krijgen in je gezicht. 

Niet alleen zijn acrylaten giftig als ze in contact komen met de huid, ook het inademen van acrylaten kan zorgen voor een allergie. Je kunt ook astma ontwikkelen. 

Wat voor gevolgen heeft de allergie?

Wie eenmaal een acrylatenallergie heeft ontwikkeld, loopt het risico op een reactie wanneer je weer in aanraking komt met acrylaten.

Acrylaten zitten in meer dingen dan alleen gel nagels. Zo kunnen er acrylaten zitten in je brilmontuur, kunstgebit, kronen en vullingen. Ook veel protheses bevatten een acrylaat, zoals een kunstknie. 

Hoe voorkom je de allergie?

Hoewel niet iedereen de allergie zal ontwikkelen, is het verstandig om zo secuur mogelijk te werk te gaan. Ventileer de ruimte, gebruik bronafzuiging en draag geschikte handschoenen. Check daarnaast het etiket van het product en volg de eventuele gebruiksaanwijzing. 

Gebruik gellak met zo min mogelijk acrylaat. Je kunt op de site waar je je gellak koopt vaak HEMA-vrije producten vinden.

Gebruik daarnaast de juiste lamp, de acrylaten zijn in principe niet meer gevaarlijk na uitharding. Het is daarom belangrijk de goede lamp te gebruiken.

Schaf daarnaast alleen producten aan uit Nederlandse of Europese webshops, deze voldoen aan de veiligheidsregels. Nog steeds is zorgvuldig werken belangrijk. 

Bronnen: NVWA, Rijksoverheid, Waar Zit Wat In