Geen reclame voor online gokken, maar wel voor loterijen: hoe zit dat?

online gokken.jpg

Online gokreclames zijn verboden, terwijl online gokken nog geen drie jaar geleden werd gelegaliseerd. Het zou te verslavend zijn. Verslavender dan bijvoorbeeld een loterij. Hoe zit dat? Radar zoekt het uit.

Reclame voor online gokken verboden

Gokken: heel veel mensen doen het. Loterijen zijn populair en er is in oktober 2023 zelfs nog gelobbyd voor het behoud van een minder afschrikwekkende waarschuwing door lobbyorganisaties. Ook online gokken is populair, ook al is reclame hiervoor zo goed als verboden. Dat is zo sinds 1 juli 2023. Dit verbod kwam er amper drie jaar nadat deze vorm van gokken werd gelegaliseerd. Waarom? Deze vorm van gokken zou te verslavend zijn en een verbod moet mensen met bijvoorbeeld een gokverslaving beschermen.

Waarom online gokken verslavender is dan loterijen

Reclame maken voor online gokken is lastig, want sinds juli 2023 mag het adverteren niet meer ongericht gebeuren. Dat wil zeggen dat gokbedrijven niet zomaar meer mogen adverteren op radio, tv of printmedia. Loterijen mogen dit wel.  Waarom maakt de wet een verschil? Dr. Ruth J. van Holst, neurowetenschapper gespecialiseerd in gokproblematiek aan het UMC, legt uit dat dit te maken heeft met de manier waarop spelers worden beloond. 

‘’We weten wel dat bepaalde spelkenmerken verslavender zijn dan anderen. Een loterij heeft over het algemeen geen snelle beloning. Je koopt een lot en op een gegeven moment is de trekking. Volgens een studie uit 2009 is een loterij niet erg verslavend. De meeste mensen die dat doen ervaren ook geen serieuze problemen.’’

 Bij online gokken is dat een heel ander verhaal, vertelt Van Holst: ‘’de spelfrequentie van online gokken is aantrekkelijk omdat je meteen beloning krijgt en dat is een van de redenen waarom online gokken verslavend is.” 

Gokken is net zo verslavend als alcohol of drugs

Het aantal spelers dat in 2022 op internet heeft gegokt, ligt tussen de 250.000 en 565.000. . Lang niet iedere speler is verslaafd. Maar wat als je dat wel bent? Hoe kom je dan van zo’n verslaving af? Bas Brons, behandelaar bij Solution Verslavingszorg, legt uit: ‘’Je kunt niet genezen van een verslaving. Je kan leren om in herstel te komen. Dat betekent eigenlijk dat je niet meer gokt. Bij een goede behandeling leer je de consequenties van gokken. Ook leer je hoe je brein werkt en waarom je het niet meer wil doen.’’ 

 ‘’Gokken is net zo verslavend als alcohol of drugs als je afhankelijk wordt en obsessief bezig bent. Het gaat om de mateloosheid die eronder zit, maar de kans is heel groot dat de verslaafde mens in herstel komt’’, zegt Brons.

Doet de overheid iets tegen gokken?

Ondanks dat online gokken nu weer aan banden is gelegd, is het niet voor niets in 2021 gelegaliseerd. Dit werd destijds gedaan om illegaal gokken of gokken op buitenlandse websites terug te dringen. Inmiddels zijn de regels dus weer aangescherpt. Ben of ken je iemand die gokproblemen heeft? Op de website van Kansspelautoriteit lees je meer over wat je hiertegen kunt doen.