Geen sneeuw op wintersport: kun je kosteloos annuleren?

Wintersport Annuleren

Komende tijd gaan weer veel Nederlanders op wintersport. Maar door de hoge temperaturen in bijvoorbeeld de Alpen, is het nog maar de vraag of er sneeuw ligt. Kun je jouw wintersport kosteloos annuleren als alle sneeuw gesmolten is? Radar zoekt het uit.

Sneeuwgarantie reisorganisaties

Of een gebrek aan sneeuw een reden is om jouw wintersport te annuleren, ligt aan hoe je jouw vakantie hebt geboekt. Reisorganisaties bieden soms namelijk sneeuwgarantie aan bij hun reizen. Je vakantie kan dan omgeboekt worden naar een andere locatie of datum als er geen sneeuw ligt. 

Reisorganisaties hebben hier wel verschillende regels aan verbonden. Deze zijn te vinden in de algemene voorwaarden van je vakantie. 

Hotel zal jouw reservering niet annuleren

Als je jouw vakantie zelf geboekt hebt, heb je pech. Een hotel of accommodatie zal jouw reservering uit zichzelf niet annuleren als er geen sneeuw ligt. Zij zijn namelijk gewoon open en je kunt er ook heen zonder te skiën, snowboarden of langlaufen. 

Geld liftpas niet makkelijk terug te krijgen

Ook het geld van je liftpas zul je niet snel terugkrijgen. In bijna alle verkoopvoorwaarden staat namelijk een artikel over het terugbetalen bij sluiting van de liften en vaak staat hierin dat je geen geld terugkrijgt. 

Als echt alle liften dicht zijn, zou je in sommige gevallen je geld terug kunnen krijgen. 

Biedt je annuleringsverzekering uitkomst?

Kun je in zo’n geval terugvallen op je annuleringsverzekering? Met die vraag kloppen we aan bij het Verbond van Verzekeraars. Woordvoerder Elias van Hees vertelt: “Een annuleringsverzekering is in de regel altijd van toepassing op de persoonlijke situatie. Veranderingen zoals ziekte, een ongeval, onverwachts ontslag, scheiding of andere calamiteiten kunnen bijvoorbeeld annuleringsgronden zijn.” 

“Een annuleringsverzekering ziet niet toe op (verandering van) de omgeving. Het smelten van sneeuw is dus doorgaans geen geldige reden om te annuleren.”

Bronnen: Maxvakantieman, wintersport.nl, Verbond van Verzekeraars