Gehoorschade door gamen: zo voorkom je het bij je kind
Gamers zetten hun geluid zo hard, dat het tot gehoorschade kan leiden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder 50.000 gamers. Hoe voorkom je dat jouw (klein)kind gehoorschade oploopt door gamen? Radar geeft tips.
Beperk het volume
Begrens allereerst het volume van het apparaat waar je kind op gamet. Kenniscentrum VeiligheidNL adviseert een limiet van 85 decibel, omdat onder dat geluidsniveau geen gehoorschade optreedt. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om het geluidsniveau op 60 procent van het maximale volume in te stellen.
Maar hoe doe je dat? Dat verschilt natuurlijk per apparaat en merk. Voor tablets en telefoons van Apple kun je de onderstaande stappen volgen.
- Open instellingen
- Ga naar de categorie 'horen en voelen'
- Klik op 'koptelefoonveiligheid'
- Schuif 'verminder harde geluiden' aan
- Zorg dat het volume op 85 dB
Ook bij Samsung-apparaten kun je een limiet instellen. Volg daarvoor deze stappen.
Speelt je kind op een Xbox of een Playstation? Bij modernere televisies kun je het maximumvolume instellen via ‘ouderlijk toezicht’. Of jouw tv deze instelmogelijkheden heeft, kun je vinden in de handleiding. Sommige games hebben ook volumebegrenzing.
Kies de juiste koptelefoon
Het is niet per se nodig om instellingen van apparaten te veranderen. Er zijn namelijk ook speciale koptelefoons te koop die automatisch begrensd zijn op 85 dB.
Koptelefoons zijn verstandiger om aan te schaffen dan oortjes die je in je oren moet stoppen. Deze zijn meestal te groot voor kinderen, waardoor het omgevingsgeluid onvoldoende wordt beperkt. Daardoor wordt het geluid ter compensatie erg hard gezet.
Laat je kind niet te lang gamen
Hoe langer iemand wordt blootgesteld aan hoge volumes, hoe groter de kans op gehoorschade. Een geluidsniveau van 80 dB mag per week niet langer duren dan 13 uur, 89 dB nog maar ruim anderhalf uur, aldus de NOS.
Daarom is het belangrijk dat je een kind niet te lang laat gamen met hoge volumes.