Geld over na de verkoop van je huis?

huis-verkocht-oproep2-780.jpg

Als je geld overhoudt na de verkoop van je huis, omdat je goedkoper bent gaan wonen of voor een huurhuis hebt gekozen, wat kun je daar dan mee doen? Radar vroeg naar ervaringen en sprak met econoom Erica Verdegaal.

Vermogenrendementsheffing?

Allereerst: hoeveel belasting betaal je eigenlijk over het geld dat je overhoudt?  In 2017 is het heffingsvrije vermogen (het deel waarover je geen belasting hoeft te betalen) voor mensen zonder fiscale partner vastgesteld op 25 duizend euro. Voor mensen met een fiscale partner is dat 50 duizend euro.

Heb je bovenop het heffingsvrije deel nog vermogen, dan betaal je daar een percentage belasting over. Kort gezegd geldt: Hoe meer je hebt, hoe meer je moet afdragen. In een tabel van de Belastingdienst zie je wat er volgend jaar gaat veranderen.

Extraatje voor de kinderen?

'We hebben een deel van het geld aan de kinderen gegeven', schrijft Jack ons. Waar moet je dan op letten?

De hoogte van het bedrag is in ieder geval van belang. Bij grotere sommen krijg je namelijk te maken met schenkbelasting, als je steeds kleine beetjes geeft is dat belastingvrij, legt Verdegaal uit.

Wil je weten wat de ontvanger aan belasting moet betalen over jouw schenking? Gebruik dan de rekenhulp voor schenkbelasting en lees hier meer. Goed om te weten: als je overlijdt betalen je nabestaanden erfbelasting over het geld dat ze van je krijgen.

Let wel: 'Wees niet te vrijgevig! Zorg dat je niet afhankelijk wordt van je kinderen', aldus Verdegaal. Het is verstandig om zelf iets achter de hand te houden, als je bijvoorbeeld onverwacht voor hoge (zorg)kosten komt te staan.

Heerlijk, een vakantiehuisje! Toch...?

Droom je van een eigen optrekje bij het strand, een extra huisje in het bos? Volgens Verdegaal moet je in ieder geval oppassen voor 'dubieuze organisaties die beloven alles voor je te regelen.'

In april 2016 besteedde Radar aandacht aan EuroParcs en Droomparken. Consumenten die via deze organisatie een vakantiewoning hadden gekocht konden deze ook (laten) verhuren en zo ook nog iets verdienen op hun investering. De kopers kregen te maken met agressieve verkoopmethoden, sterk stijgende parkkosten en een rendement dat niet werd behaald. De uitzending terugkijken.

Nog een punt van aandacht: Als je een recreatiewoning of caravan koopt op een park, wat gebeurt er dan als een projectontwikkelaar het park overneemt? Kijk de uitzending van Radar over dit onderwerp terug.

Sparen?

Van het bedrag dat je overhoudt na de verkoop van je huis kun je ook een reservepotje aanleggen. Elly gebruikt het geld bijvoorbeeld 'voor mijn pensioentje (met de nadruk tje)'.  En Jack heeft 'een bedrag gereserveerd voor noodgevallen'.

Als je (een deel) van je geld opzij wil zetten, kun je - nu de spaarrente zo laag is - dat dan het beste op een spaarrekening doen? Of is het beter om het te bewaren in een oude sok? Of levert beleggen je nog wat op? Radar sprak eerder uitgebreid met Erica Verdegaal over de vraag: Wat te doen met je spaargeld? (Tipje van de sluier: Kijk uit met beleggen!)

Uitgeven?

Nog steeds inspiratie nodig? Radarkijkers laten weten het geld (voor een deel) te gebruiken voor eigen (grote) uitgaven. Een selectie uit de reacties: 'Een elektrische fiets gekocht', 'Mijn appartement gerenoveerd en 'seniorproof' gemaakt', 'vloer, rolgordijnen, witgoed en meubels gekocht', 'een camper gekocht'.Lees de columns van Erica Verdegaal