Betalen om te mogen sparen?

De rentes zijn ongekend laag. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is dat een groot voordeel, voor spaarders is het een doorn in het oog.

De grootste banken hebben de spaarrente nu verlaagd naar 0,3 procent, Triodos zit zelfs op 0,1 procent. In de ondergrens lijkt nog niet in zicht. Komt het tot een negatieve spaarrente, waarbij je moet gaan toeleggen op je spaarpot?

'Beleid ECB niet succesvol'

Hoe kan het dat de rente zo laag is? Hoogleraar financiële markten Arnoud Boot legt uit: 'De Europese Centrale Bank probeert nu met een hele lage rente het geld uitgeleend te krijgen. Ze doen dit in de hoop dat de economie weer aantrekt. Dat beleid is niet buitengewoon succesvol.'

Boot is groot tegenstander van het dusdanig verlagen van de rente: 'het leidt tot onverantwoord gedrag.' Hij noemt de overspannen huizenmarkt, maar ook het feit dat dit beleid de spaarder treft.Bekijk ook het volledige interview met Arnoud Boot over de lage spaarrente.

Negatieve rente: reputatieschade voor de bank

Deskundigen denken dat als gevolg van het ECB-beleid de rente nog wel verder zal zakken. Dat kan leiden tot een rente die onder nul komt. Dan moet je bijbetalen om geld op een spaarrekening te hebben staan. Of het zo ver komt is de vraag, want dat zou leiden tot grote reputatieschade voor de bank.

Arnoud Boot: 'De gemiddelde spaarder zal denken: de bank draait me nu echt een poot uit, hij vraagt nu zelfs geld voor geld. Ik denk dan ook dat de bank alles zal proberen om te voorkomen dat de rente onder nul komt.'

Banken onduidelijk over negatieve rente

Radar belde alle grote banken: zijn zij voorbereid zijn op een negatieve rente? Dat bleef in de meeste gevallen onduidelijk. Telefonisten stelden ons gerust: de rente is laag, maar klanten hoeven voorlopig nog niet bang te zijn dat ze moeten bijbetalen voor de spaarrekening.

Alleen Triodos is helder en geeft toe dat het nulpunt nu wel heel dichtbij is. Een telefoniste van de bank stelt zelfs dat het een kwestie van maanden is en dat de banken nu naar elkaar kijken wie er als eerste onder nul duikt.

Oude sok?

Is sparen nu onverstandig en gaan we terug naar de tijd van spaargeld in de oude sok? Dan hoef je in ieder geval niet toe te leggen op je zakcentje. Geen goed plan, waarschuwt Boot:

'Ga uw spaargeld niet vergokken, neem geen risico. Wees beheerst en accepteer deze bizarre realiteit.'

Wel geeft hij andere tips. 'Als je meer spaargeld hebt dan de buffer die je nodig hebt en je hebt nog een hypotheek openstaan, ga dan aflossen. Of, als je geld overhebt en je kinderen hebben geld nodig, laat ze dan niet bij de bank onnodig meer lenen en leen het ze uit.'

Lage inflatie

Herman de Waard van financieel platform Wegwijs legt uit dat de hele lage spaarrente relatief gezien meevalt. Hij wijst naar de inflatie. 'In 2013 was er 2,5 procent inflatie terwijl de spaarrente toen 1,5 procent was. Toen ging je er dus 1 procent op achteruit. Op dit moment is er een lagere spaarrente maar de inflatie schommelt rond het nulpunt. Per saldo ben je misschien dus wel beter af dan in 2013.'

Bekijk het gesprek met econoom Erica Verdegaal

Radar praatte eerder in een livestream op Facebook met Erica Verdegaal over de lage spaarrente. Je kunt de video hier terugkijken of de tips lezen.

Forumreacties

29
  • Door Radar

De rentes zijn ongekend laag. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek is dat een groot voordeel, voor spaarders is het een doorn in het oog. De grootste banken hebben de spaarrente nu verlaagd naar 0,3% en de ondergrens lijkt nog niet in zicht. Komt het tot een negatieve spaarrente, waarbij je moet gaan toeleggen op je spaarpot? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/10-10-2016/betalen-om-te-mogen-sparen/ Maandag 10 oktober 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door 16again

Gelukkig is de inflatie ook zeer laag. Wat heb je aan 8% rente op je spaarrekening.....als de inflatie 10% bedraagt

  • Door Harm.calc

Als ik die ene procent rente niet meer vang haal ik m'n geld van de bank en gaat het thuis in de kluis.