Triodos Bank verlaagt spaarrente naar 0 procent

triodos-bank780-boom.jpg

Spaarders bij Triodos Bank krijgen vanaf 3 april geen spaarrente meer over hun spaargeld. De bank verlaagt de spaarrente voor een normale internetspaarrekening als eerste bank in Nederland naar 0 procent.

Triodos, dat zich vooral op het gebied van duurzaamheid wil onderscheiden, hanteerde al langer de laagste spaarrente in Nederland. In oktober vorig jaar werd deze al teruggeschroefd naar 0,1 procent.

Ook bij andere aanbieders gaan de rentes de laatste tijd hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Die heeft de afgelopen jaren flink gesleuteld aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

'Negatieve spaarrente dreigt'

In oktober besteedde Radar al aandacht aan negatieve spaarrente. Het was toen al de verwachting dat de spaarrente zou dalen. Bekijk ook het fragment 'Betalen om te mogen sparen?'

Spaarders kunnen momenteel nog maximaal 0,7 procent rente krijgen op hun spaarrekening, blijkt uit een analyse van prijsvergelijker spaarrente.nl. Bij grootbanken als ABN AMRO en Rabobank wordt voor een direct opvraagbare spaarrekening nu een spaarrente van 0,2 procent gehanteerd. ING zit op tenminste 0,25 procent. Een negatieve spaarrente dreigt, zo lijkt het. In andere landen in Europa zijn al enkele banken waar consumenten moeten betalen om geld op hun bankrekening te zetten.

De Zwitserse bank UBS heeft woensdag bekendgemaakt dat zij een negatieve rente door gaan voeren op spaarrekeningen van klanten met tegoeden van meer dan een miljoen euro.

'Sparen heeft nog wel zin'

Triodos benadrukte bij het bekendmaken van de wijzigingen dinsdag dat sparen ondanks alles nog steeds zin heeft. 'Er zijn ook andere goede redenen om te blijven sparen, bijvoorbeeld om een buffer aan te houden voor onvoorziene uitgaven', aldus het de bank, die daarbij aangaf het spaargeld van zijn klanten nog steeds goed te kunnen gebruiken voor het financieren van duurzame ondernemers en initiatieven.

Overzicht spaarrentes in Nederland

BankRente*

Triodos Bank

0,00%

ABN AMRO

0,20%

ING

0,20%

Rabobank

0,20%

RegioBank

0,25%

ASN Bank

0,30%

SNS Bank

0,40%

KNAB

0,55%

ASR Bank

0,60%

 * Cijfers van 22 maart 2017, bron: Spaarrente.nlBekijk ook: Tips: Wat te doen met je spaargeld?

Bron: ANP / Spaarrente.nl