background branding

Gemeenten niet toe aan einde statiegeld

Het afschaffen van statiegeld op grote plastic flessen gaat veel gemeenten te ver. Ruim de helft (52 procent) van de 415 gemeenten wil in elk geval tot 2015 wachten met het beslissen erover. Van de overige 48 procent wil het merendeel helemaal niet van de statiegeldregeling af. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) wil van het statiegeld op de zogeheten PET-flessen af. Hij heeft met de verpakkingsindustrie afspraken gemaakt over hergebruik van de verpakkingsmaterialen. Het bestuur van de VNG wil eerst zien hoe hard die afspraken zijn en heeft voorgesteld te wachten tot 2015 met het stoppen met statiegeld.

Veel gemeenten vinden statiegeld nog steeds een onmisbaar middel, onder meer om zwerfvuil tegen te gaan, aldus de VNG. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over het statiegeld.

Het bedrijfsleven wil van het statiegeld af. Het kost veel minder om plastic flessen samen met andere kunststof verpakkingsmaterialen in te zamelen. Atsma denkt dat de plannen voor afschaffing van het statiegeld niet zorgen voor meer zwerfafval. Hij zei begin deze maand dat de overstap in ieder geval niet voor 1 januari 2014 zal zijn.

Bron: ANP