background branding

Mediateam: Statiegeld

Vanavond zit het Mediateam weer voor je klaar. Je kunt het team bereiken op Twitter met #radartv, @AVROTROSRadar, of laat een bericht achter op de Facebookpagina van Radar. Heb je geen Twitter- of Facebookaccount? Neem contact op met de redactie via het online formulier.

Er is de laatste tijd veel discussie over statiegeld. Afschaffen of niet? Veel van onze Facebookbezoekers zijn tegen afschaffing.  Ze wijzen er op dat in het buitenland, zoals Duitsland en Noorwegen ook statiegeld zit op kleine plastic flesjes en blikjes.

Toch verscheen vorige maand een onderzoeksrapport waaruit zou blijken dat 7 op de 10 Nederlanders het einde van statiegeld prima vindt. TNS NIPO deed dit onderzoek in opdracht van de verpakkingsindustrie. Dat onderzoek ging over het draagvlak voor het samenvoegen van het statiegeldsysteem met Plastic Heroes, waarbij je plastic inlevert in speciale zakken. En dus feitelijk de afschaffing van statiegeld, maar opmerkelijk genoeg wordt dat woord 'afschaffen' nou net in dat hele rapport niet genoemd.

Dat vond ook Hans Marijnissen van Trouw, die hierover heeft gepubliceerd in Trouw. Wij hebben daarop besloten het TNS NIPO-onderzoek dunnetjes over te doen met behulp van het Testpanel.

Wij hebben panel in twee gelijke groepen verdeeld. De ene helft kreeg de vragen uit het TNS NIPO-onderzoek, en bij de andere helft hebben we in de tekst juist duidelijk meegenomen dat het statiegeld in dit scenario afgeschaft zou worden.

De verschillen zijn enorm. Op de TNS NIPO-vragen antwoordt 60 procent dat ze 'samenbrengen' van twee systemen positief vinden, maar als je het iets anders inleidt en het woord 'afschaffen' wel gebruikt, dan is 70 procent juist negatief.

Een enorm verschil dus. Het geeft in elk geval haarfijn aan dat de manier waarop de vraag gesteld wordt essentieel is. En als de verpakkingsindustrie beweert dat 7 op de 10 Nederlanders het einde van statiegeld prima vinden, gaat zij veel te ver in haar conclusies.Bekijk de complete onderzoeksuitslag