Statiegeld: afschaffen of niet?

flessenautomaat_statiegeld_800.jpg

Het statiegeld wordt mogelijk deze zomer afgeschaft. Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu neemt hier een beslissing over.

De discussie over het al dan niet afschaffen van het statiegeld laait weer op. In Radio EenVandaag praten Robbert van Duin van het Recycling Netwerk en Raymond Gianotten, directeur van organisatie Frisdranken, Waters en Sappen, over deze kwestie.

Afschaffen?

Van Duin: 'Het statiegeld moet niet worden afgeschaft, maar juist worden uitgebreid met kleine flesjes die overal rondslingeren.' Gianotten pleit ervoor dat plastic flessen worden opgehaald via bijvoorbeeld het Plastic Heroes-systeem. Dat is een inzamelingssysteem voor plastic verpakkingen. 'Papier en glas worden nu ook zonder statiegeld ingezameld', aldus Gianotten.

Plastic Heroes

Bovendien is een dergelijke methode voor de consument veel makkelijker, vindt Gianotten: 'die hoeft straks maar één stroom plastic in te zamelen'. Van Duin stelt dat er uit onderzoek is gebleken dat er juist minder plastic wordt gescheiden wanneer dat via Plastic Heroes gaat: 'de respons is nergens zo hoog als met een statiegeldsysteem. We zien dat andere landen het statiegeldsysteem van ons overnemen'.

Oneens

Op Facebookpagina van EenVandaag laten veel mensen weten het niet eens te zijn met de plannen van de staatssecretaris. De heer Bosma schrijft: 'Ik ben tegen de afschaffing van het statiegeld, nog meer lege flesen in de natuur, zijn altijd mensen die het niet zo nauw nemen met afval. Wij scheiden het afval wel. Maar heel veel ook niet'.

In België is geen statiegeldsysteem, schrijft mevrouw Van Fessem. Het plastic wordt daar twee keer per maand opgehaald. 'Je ziet nog genoeg zwerfafval, ik zou het houden op dat statiegeld'.

Facebooker: 'Ook statiegeld op kleine flesjes en blikjes'

Ook op de Facebookpagina van Radar komen er erg veel reacties binnen. Ophelia Schuurmans schrijft: 'In Noorwegen hebben ze statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Een nog veel beter idee!' Met deze reactie krijgt ze bijval van 350 andere Facebookers die haar reactie liken. Maurice Fonck schrijft: 'Waarom komt Nederland altijd met ideeën die het tegenovergestelde van goed zijn? Dit is daar opnieuw een voorbeeld van... Slecht idee.'

Bron: EenVandaag