background branding

Onderzoek statiegeld kleine flesjes en blikjes

csm_statiegeld_flessen_plastic_628_e4935456d4.jpg

Er komt een onderzoek naar statiegeld op kleine flesjes en blikjes. Dat moet duidelijk maken wat de kosten en effectiviteit daarvan zijn, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag in de Tweede Kamer.

De PvdA had om het onderzoek gevraagd. Andere partijen zoals GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen al langer voor deze producten statiegeld om zo zwerfafval te verminderen. 'Dit zouden we sowieso in Nederland moeten invoeren. De mensen willen dit', aldus Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

Inzameling door verenigingen

Het nieuwe onderzoek moet volgend jaar klaar zijn. Dan loopt ook een proef af waarbij maatschappelijke organisaties zoals scholen en sportverenigingen voor een kleine vergoeding flesjes en blikjes inzamelen. Eind volgend jaar valt dan een besluit over de toekomstige wijze van inzamelen, aldus Dijksma.

Uitbreiden in plaats van afschaffen

Ruim een jaar geleden was nog sprake van eventuele afschaffing van het statiegeldsysteem zoals Nederland dat nu al kent. Radar toonde destijds aan dat het onderzoek naar draagvlak voor het afschaffen van statiegeld erg sturend was. De plannen gingen uiteindelijk ook niet door.

Ook gingen rond die tij al stemmen op om het systeem juist uit te breiden in plaats van af te schaffen - iets wat nu dus onderzocht wordt.

Bron: ANP / Radar