Onderzoek statiegeld onzorgvuldig

statiegeld_flessen_plastic_628.jpg

Een rapport door twee onderzoekers van de Wageningen Universiteit over de kosten van het statiegeldsysteem is onzorgvuldig samengesteld, meent de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de universiteit.

Zo vond er, meldt Trouw, tot twee keer toe geen wetenschappelijke toetsing plaats, lieten de onderzoekers na te vermelden dat het bedrijfsleven het onderzoek financierde en had het nooit gebruikt mogen worden in een politiek debat over mogelijke afschaffing van statiegeld, omdat niet alle alternatieven op een vergelijkbare manier waren onderzocht. Topambtenaren van het ministerie van Infrastructuur en Milieu bemoeiden zich destijds ook actief met het onderzoek.

Al eerder sturend onderzoek onthuld

Radar toonde al eerder aan dat een onderzoek van TNS NIPO over het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor het afschaffen van statiegeld niet bepaald objectief was ingestoken. De helft van de ruim 60.000 door Radar ondervraagde mensen die de vraagstelling van TNS NIPO voorgeschoteld kregen, wilden inderdaad statiegeld afschaffen. De andere helft kreeg echter minder sturende vragen voorgeschoteld, en was promt juist tégen afschaffing. Lees meer over dit onderzoek.

Bron: ANP MediaWatch / Trouw