Statiegeld petflessen nog niet afgeschaft

Het statiegeld op grote plastic flessen wordt voorlopig toch nog niet afgeschaft. Staatssecretaris Wilma Mansveld schrijft dat woensdag aan de Tweede Kamer.

Eerder had het kabinet onder voorwaarden toestemming gegeven om het statiegeld per 1 januari 2015 af te schaffen. Daarover waren afspraken gemaakt met de verpakkingsindustrie, de gemeenten en de supermarkten. Volgens Mansveld is niet aan alle zeven afspraken voldaan en kan ze daarom nu nog niet instemmen met het afschaffen van het statiegeld. Ze wil er in juni volgend jaar opnieuw naar kijken.

Een belangrijke voorwaarde waaraan niet is voldaan, is dat er geen pvc meer in verpakkingen in de supermarkten zou zitten. Dat is niet gelukt, blijkt uit onderzoek. Pvc komt nog steeds voor in onder meer voedselverpakkingen en verpakkingen van waxinelichtjes of schilmesjes. Dat was voor de supermarkten volgens Mansveld 'een negatieve verrassing'. Omdat de sector niet voldoet aan alle 'prestatiegaranties' kan ze nu geen toestemming geven om statiegeld af te schaffen.

In eerdere debatten met de Tweede Kamer is ook vaak gesproken over de kosten van het statiegeldsysteem. Dat zou te duur zijn voor de supermarkten. Maar in recent onderzoek van het onderzoeks- en adviesbureau CE Delft bleken die kosten maar half zo hoog. Mansveld heeft TNO om advies gevraagd en dat stelt dat CE Delft een methode heeft gebruikt die niet compleet is en daarom voor een kostenanalyse niet bruikbaar. Overigens zijn de kosten van het systeem voor Mansveld geen argument om wel of niet door te gaan met statiegeld, schrijft ze in haar brief.

De PvdA is blij dat statiegeld (nog) niet wordt afgeschaft. 'Op dit moment is statiegeld de meest effectieve methode om plastic flessen in te zamelen. De verpakkingsindustrie heeft de prestatieafspraken niet gehaald en is de komende jaren niet klaar om het statiegeldsysteem te vervangen. De staatssecretaris moet nu aanvullende afspraken gaan maken met het bedrijfsleven en de gemeenten zodat we meer gaan recyclen en er minder afval op straat terechtkomt', aldus PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek.

Bron: ANP