Gerechtshof buigt zich over vergoeding immateriële schade Groningers
Het gerechtshof in Leeuwarden kijkt maandag naar de afhandeling van de immateriële schade bij gedupeerden van aardbevingen in Groningen. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet die betalen, bepaalde de rechtbank in Assen ruim twee jaar geleden.
De bevingen en dus de schade zijn het gevolg van de aardgaswinning, concludeerde de rechtbank in maart 2017. Volgens de rechter heeft de gaswinning het woongenot van de inwoners van het bevingsgebied meer dan gewoon aangetast. De bevingen zouden 'diep ingrijpen in levens'. De NAM is het niet eens met het vonnis en stapte naar het hof.
Lichamelijke en psychische klachten
In Leeuwarden staat de NAM opnieuw tegenover een groep van ruim 120 personen. Zij hadden de kwestie destijds aangekaart bij de rechtbank. Inwoners van het gebied hebben lichamelijke en psychische klachten. Velen kampen met een burn-out of hebben last van angst en stress. Ook maken mensen zich zorgen over hun woning die minder waard is geworden.
Advocaat Pieter Huitema, die de groep gedupeerden bijstaat, liet na het vonnis weten te hopen op welwillendheid van de NAM. 'Maar als ze in hoger beroep gaan, kan het jaren duren voordat mensen hun schade vergoed krijgen', zei hij in 2017.
Beide partijen krijgen maandag de gelegenheid hun standpunt nogmaals toe te lichten. Het hof doet tijdens de zitting geen uitspraak.
Te lage vergoeding
De NAM moet alle zichtbare schade aan woningen en andere gebouwen vergoeden. Veel gedupeerden kwamen niet uit de kosten met die vergoeding, bleek vorige week uit onafhankelijk onderzoek onder ruim vijfhonderd gedupeerden in opdracht van de Tweede Kamer. De NAM is niet meer direct betrokken bij de schadeafhandeling.
Update: NAM vindt immateriële schade niet concreet
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vindt dat een groep bevingsgedupeerden in Groningen hun immateriële schade tot nu toe onvoldoende concreet heeft gemaakt. Dit stelt het concern in hoger beroep. De NAM noemt hun onderbouwing 'uiterst summier'. De gaswinner vindt dat de drempel voor smartengeld hoger is. De rechtbank heeft dat miskend, zegt de NAM.
De NAM onderkent de gevolgen van de gaswinning, maar het vonnis van de rechtbank over het vergoeden van niet-zichtbare hinder vindt het bedrijf te abstract. De rechter heeft niet naar individuele gevallen gekeken terwijl de verschillen groot zijn, stelt de NAM.
Update: Gedoe heeft grote impact
De NAM stond maandag voor het hof in Leeuwarden tegenover ruim 120 gedupeerden. Volgens hun advocaat sluiten de individuele verklaringen aan bij algemene onderzoeksrapporten. Hij merkte daarbij op dat ook het 'gedoe rondom schadeprocedures' een grote impact heeft. 'Het is op vele fronten een chaos', aldus de advocaat. 'Gedupeerden krijgen minimale uitkeringen en moeten tot het einde toe doorgaan om hun recht te halen.' De vaststelling dat iemand in het bevingsgebied woont met een persoonlijke verklaring, is wel voldoende voor smartengeld, vindt de advocaat.
Het hof verwacht 14 januari uitspraak te doen. Eind november voeren beide partijen verkennende gesprekken om toch nog tot een oplossing te komen.
Bron: ANP