Gescheurde mondhoeken: wat kan ik doen?

Kapotte mondhoeken 2.jpeg

Heb jij weleens last van kapotte mondhoeken? Ze jeuken, doen pijn en het ziet er niet mooi uit. Denk je ervan af te zijn, scheuren ze alweer. Hoe kom je er aan en het belangrijkst: hoe kom je ervan af?

Ontstaan van scheurtjes

De scheurtjes ontstaan het vaakst door plooien in de mondhoeken waar vocht, zoals speeksel, aanwezig blijft. Dit maakt de huid zacht, waardoor het makkelijk kapot gaat. Het is een goede voedingsbodem voor schimmels, bacteriën en gisten. Wanneer zij de overhand krijgen, raakt de huid van de mondhoeken ontstoken. 

Herkennen van kapotte mondhoeken

Je kunt gescheurde mondhoeken naast scheurtjes ook herkennen aan de witte en zachte huid. Soms kan de huid rondom de mondhoek ook geïrriteerd of kapot zijn. Wanneer een gele korst vormt, kan er sprake zijn van een schimmel- of bacteriële infectie. 

Oorzaken door gebitsproblemen

Volgens Anita Visser, Hoogleraar Gerodontologie aan de universiteit van Groningen, is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak van de plooien. ‘Een sterk gesleten gebit of gebitsprothese waardoor de beet inzakt, kan de aanleiding zijn.’ Ook een grote overbeet werkt soms plooivorming in de hand.

Door een lage beethoogte ontstaan plooiende en/of hangende mondhoeken waardoor de boven- en onderlip elkaar gaan overlappen. In deze plooien blijft gemakkelijk speeksel aanwezig en dat bevordert infectie met gescheurde en geïnfecteerde mondhoeken tot gevolg.

Is het gebit of de gebitsprothese een mogelijke oorzaak, dan is het belangrijk om je tandarts te bezoeken. Zij kunnen beoordelen of een behandeling mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het aanmeten van een nieuwe prothese of aan het ophogen van gesleten gebitselementen. 

Ouderdom en immuunproblemen

Ouderen zijn vatbaarder voor kapotte mondhoeken, omdat zij meer plooivorming hebben dan jongere mensen. Ook is bij ouderen sprake van een verminderde huidelasticiteit en hebben zij soms een verlaagde weerstand, waardoor ze gevoeliger zijn voor infecties. 

‘Soms worden ontstoken mondhoeken gezien bij mensen met een candida-infectie (gistachtige schimmelinfectie) in de mond’, vertelt Visser. Dit is vaak het geval bij mensen met immuunproblemen. 

Er wordt wel eens beweerd dat een tekort aan ijzer en vitamine B een oorzaak is, maar daar is naar Vissers weten (nog) geen bewijs voor. 

Hoe kun je het behandelen?

Om de symptomen te bestrijden, wordt miconazol crème voorgeschreven. De stof miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de veel voorkomende candida-gist. Visser adviseert om de crème vier keer daags aan te brengen. ‘Deze crème mag niet gebruikt worden door mensen die bepaalde bloedverdunners innemen, omdat de werking van die bloedverdunners dan versterkt wordt’ Je (tand)arts of apotheker kan je hierover adviseren.

Op internet wordt verwezen naar zinkolie, -crème of -zalf, maar werkt dit wel? ‘Dit kan helpen om de kapotte huid te herstellen, maar het is niet erg effectief tegen schimmels en andere microflora’, vertelt Visser.  

Ook vaseline wordt wel eens gebruikt als hulpmiddel. Volgens Visser kan dit verlichtend helpen, maar net als andere crèmes en zalfjes doodt het de bacteriën en gisten niet. ‘Je kan zoveel smeren als je wil, maar het gaat het probleem niet oplossen.’ 

Goede hygiëne

Verder is een goede mond- en persoonlijke hygiëne belangrijk. ‘Zo kan een infectie minder snel plaatsvinden en kan herinfectie voorkomen worden.’ Daarnaast is het belangrijk om niet te vaak aan je mondhoeken te likken, want zo blijven ze nat en daardoor kwetsbaar. 

Bron foto: Anita Visser