Aften in je mond: waardoor ontstaan ze en hoe kom je er vanaf?

81667717_l_normal_none.jpg

Het lijkt vanuit het niets te ontstaan: een onaangename sensatie aan de binnenkant van je lip of wang die uitmondt in een pijnlijk blaasje. Jahoor, er heeft zich weer een aft gevestigd in je mond. Dit pijnlijke bultje is terug van weggeweest en nu bijt je er steeds per ongeluk op. Hoe kom je van dit ellendige ding af en nog beter: hoe voorkom je het in de toekomst? 

Een aft is een pijnlijk zweertje dat er meestal uitziet als een grijzig of gelig blaasje dat vaak ook een ontstoken rode randje heeft. 

Zo ontstaan aften

Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van aften, maar de volgende factoren kunnen wel een invloed hebben op het krijgen van een aft:

  • Verminderde weerstand Wanneer je een tijdje wat ongezonder hebt geleefd, is de kans op een aft bij veel mensen groter dan wanneer ze heel gezond leven. Uit verschillende onderzoeken blijkt dan ook dat het ontstaan van aften verband houdt met een tekort aan vitamine C, vitamine B12, ijzer en foliumzuur. Bovendien houdt stress ook vaak verband met een verminderde weerstand, wat hierbij ook een rol kan spelen. 
  • Bijten op tong of binnenkant wang Een aft is een wondje en dat kan ook veroorzaakt worden door het direct bijten op je tong of de binnenkant van je wang. Het kan dan helpen om wat rustiger en voorzichtiger te eten. Ook scherpe randjes van tanden en kiezen kunnen een rol spelen. Vermoed je dit? Ga dan even langs de tandarts. 
  • Erfelijke aanleg Sommige mensen krijgen nu eenmaal sneller last van een aft dan andere mensen; dit komt door een erfelijke aanleg. 
  • Verandering in hormonen Aften kunnen ook ontstaan wanneer hormonen veranderingen ondergaan. Bij vrouwen kan dit bijvoorbeeld plaatsvinden tijdens de ongesteldheid, zwangerschap of overgang. Bovendien hebben ook alcohol, cafeïne en geraffineerde suikers een negatieve invloed op je hormoonhuishouding en kunnen deze voedingsmiddelen ook aften veroorzaken. 
  • Gevoeligheid voor voedsel Naast hormonen in voedsel zijn ook veel mensen gevoelig voor specifiek voedsel, wat een trigger kan zijn voor aften. Met name zure dranken en pittig gekruid eten of citrusvruchten veroorzaken over het algemeen aften.

Dit kun je doen om een aft te voorkomen

Nu je weet hoe aften ontstaan, is het al makkelijker om ze in het vervolg te voorkomen. Naast bovenstaande tips is daarnaast een goede mondhygiëne in het bijzonder van groot belang om aften te voorkomen. Poets dus goed, maar voorzichtig om wondjes te voorkomen, en gebruik mondspoeling. Maar: pas op met mondspoeling die alcohol bevat, dit kan bij veelvuldig gebruik namelijk het mondslijmvlies beschadigen.  

Langs een dokter bij veel last

Als je regelmatig last hebt van aften is het verstandig om naar de dokter te gaan. Hoewel een aft meestal onschuldig is kan er meer spelen als deze na drie weken nog niet verweden is. Of wanneer deze voorkomt in combinatie met aanhoudende diarree of buikpijn.