Zo krijg je wittere tanden zonder ze te bleken

22-01-17-tanden-wit-gebit-bleken-whitening-tandpasta.jpg

Vanaf je televisiescherm word je vaak toegelachen door mensen met een gebit dat straalt alsof het radioactief is. Misschien wil je je tanden niet bleken, zoals de mensen in de reclames doen, maar wil je je tanden wel witter maken. Dat staat immers fris, vinden velen. Hoe doe je dat? Welke tandpasta en welke trucs kun je gebruiken voor een wit gebit? 

Werkt ‘whitening’ tandpasta echt?

Zogenaamde whitening tandpasta’s beloven je tanden witter te maken. Dat doen ze ook - in zekere zin - want ze maken je tanden beter schoon dan normale tandpasta. Ze verwijderen dus meer van de gelige aanslag die voedsel achterlaat op je gebit, waardoor je tanden lichter lijken. (Al blijkt uit een test van de Consumentenbond dat je geen wonderen moet verwachten van whitener tandpasta.)

Kun je beter schoonmaken wel ‘whitening’ noemen? Nee. De tandpasta zal nooit de eigen kleur van je tanden lichter kunnen maken. Als jouw schone gebit al donker is van zichzelf, dan zal zelfs de duurste tandpasta daar niets aan veranderen. 

Eet en drink maximaal zeven keer per dag

Tandarts Richard Kohsiek geeft op Nu.nl de tip om het aantal eet- en drinkmomenten per dag te beperken tot vijf á zeven. Als je namelijk constant eet of drinkt, hebben zuren in je mond meer kans om in het glazuur van je tanden te kruipen, want je glazuur heeft dan geen tijd om te herstellen. 

Vermijd producten als sigaretten en rode wijn

Als je rookt komt er donkere rookaanslag op je gebit, die moeilijk te verwijderen is. Ook zwarte thee, koffie en rode wijn laten veel verkleuring achter op je tanden, net als voedingsmiddelen met kunstmatige kleurstoffen zoals snoep en frisdrank. Laat al deze producten dus links liggen voor een meer stralende glimlach. 

Poetsen en flossen, natuurlijk

Zoals wel vaker bij gezondheidsvragen komt het belangrijkste antwoord neer op een saai verhaal van onderhoud en discipline: poets gewoon je tanden! Twee keer twee minuten per dag, met aandacht. Probeer elke tand uit elke mogelijke hoek te poetsen. 

Dan nog zal de borstel niet overal tussen je tanden kunnen komen. Gebruik daarom flosdraad en tandenstokers om stukjes eten tussen je tanden vandaan te halen. 

Zet een föhn op je gebit

Je leest het goed: een föhn is een quick fix voor wittere tanden, want je gebit ziet er witter uit als het droog is - en föhnen is de snelste manier om het droog te krijgen. Houd de föhn maar kort op je gebit en gebruik niet de warme stand.

Bron: Nu.nl, tandartsenkliniek.nl