Geschiedenisles op vmbo bijna verdwenen, leraren trekken aan de bel

20230108_geschiedenis.png

Er wordt al jaren flink gesneden in de geschiedenisles op het vmbo. Daarvan zijn leerlingen de dupe. Docenten doen een beroep op de politiek om het vak weer verplicht te maken, meldt De Telegraaf.

Op veel vmbo-scholen wordt in feite helemaal geen geschiedenis meer gegeven. In de onderbouw is er nog wel een vak dat ’mens & maatschappij’ heet - een mengelmoes van aardrijkskunde en economie. Maar leraren van allerlei achtergronden kunnen voor de klas staan en het aantal uur dat ervoor staat, is doorgaans flink lager dan vroeger aan de losse vakken werd besteed.

Ongelijkheid

Een groot deel van de vwo’ers krijgt zes jaar lang verplicht geschiedenisles. Dit staat in groot contrast met vmbo’ers: voor geen enkele vmbo’er is het vier jaar lang een verplicht vak. Op basis- en kaderniveau doet ook vrijwel niemand examen in het vak. Hierdoor blijven er hardnekkige verschillen tussen havo/vwo en het vmbo bestaan. 

Historisch besef

Geschiedenisleraar Hendrik Atze van Doezum: 'Historisch besef is een basisvaardigheid om te slagen in het leven. Laten we onze vmbo’ers – bijna de helft van alle scholieren – goed behandelen. Ze zijn hard nodig in de samenleving.'

Bronnen: ANP/ De Telegraaf 

Meer over